2021-03-16 452 瀏覽
香港人食麵,無非都係粗幼麵,河粉,米粉等等。但真正嘅人手刀削麵,我相信唔係好多人試過一入到呢間店舖,就見到一個大電視,介紹唔同種類嘅嘢食同埋特色。而場上都掛上不同款式嘅食物,推介唔同嘅手本名菜俾大家🤤🤤睇一睇餐牌,佢有超多種刀削麵嘅配搭同食法。所謂刀削麵自由配,佢有恆常經濟實惠嘅菜式,例如雪菜,雲耳等等,亦有麻辣款式,仲有冷熱配搭,真係一家大細都啱食最後我選擇咗花雕醉雞刀削麵同埋上海水餃刀削麵 先講下花雕醉雞,佢選材雞身爽滑,再加上濃烈嘅花雕酒味同冰凍處理手法,令到整個餸菜處於上品之地🤤🤤 特別要強調一下,佢酒嘅味道比起一般餐廳嘅濃,令到雞身充份吸收酒味。如果鍾意以酒製佳餚嘅朋友,呢個絕對唔可以錯過!😍😍之後個上海水餃🥟,肉碎同菜絲合二為一,加埋刀削麵湯汁,令人想一試再試👍🏼👍🏼 唯一美中不足嘅係水餃皮身略為厚少少🤏🏼 而刀削麵嘅麵條都幾特別,有少少咬口,每條都略有不同,睇得出每一條都係人手從麵粉削落。再望一望廚房,就見到大廚好努力咁製作緊刀削麵為咗食得健康,我都加咗一碟郊外有菜。呢碟油菜睇落顏色翠綠新鮮,油份又唔多,證明本身都幾新鮮最後,我仲想講吓呢間餐廳都幾貼心,知道最近疫情嚴重

花雕醉雞刀削麵

最後我選擇咗花雕醉雞刀削麵同埋上海水餃刀削麵

上海水餃刀削麵

郊外油菜

最後,我仲想講吓呢間餐廳都幾貼心,知道最近疫情嚴重,每一張枱都放咗一支酒精搓手液俾大家。保證我哋食得開心又放心

總括而言,呢間餐廳人流多,食物質素有保證,而且味道都一流,價錢又唔算貴。誠意推介大家嚟試一試!👏🏼😍
2021-03-11
花雕醉雞刀削麵