餐廳: 捌壹壹 (奶路臣街)
資訊:

2020-05-09 199 瀏覽
捌壹壹 旺角❗️選擇多抵食川菜❗️好耐冇食川菜,晚市見到OpenRice訂座有八折優惠,網上評價又唔錯,味道都唔錯,的確幾抵食!‼️以下列出嘅價錢係原價未打折‼️必食冷鍋酸菜魚 $168川菜餐廳當然唔少得酸菜魚啦,除此之外佢哋仲有水煮牛肉、雞煲等等選擇,甚至有鮑魚花膠雞煲揀添🤩🤩🤩。第一次嚟揀咗佢哋嘅招牌冷鍋酸菜魚🐟魚嘅份量非常之多,而且真係好滑好滑,配上大量嘅鹹酸菜、芽菜、金菇同埋少量寬粉,味道酸酸鹹鹹,都幾好食👍🏻不過啲酸菜都幾鹹,就咁食就有啲難接受🙈不過其實成個酸菜魚都係熱嘅,唔知點解叫冷鍋呢。唔夠飽嘅話仲可以將呢個煲變成火鍋,有多種配料選擇,都幾抵食!味道: 4.1/5性價比: 4.3/5蔥爆牛肉🐮$98貌似普通,但的確幾有鑊氣,特別係啲蔥真係非常之香🥰牛肉份量多又滑,雖然有少少似茶餐廳嘅菜式,但的確幾惹味👍🏻。味道: 4.1/5性價比: 4/5尖椒皮蛋🍳$38晶凝通透橙黃色🥰味道係幾好,酸酸辣辣。而且皮蛋中間係流心,不過呢一個皮蛋白係爽口啫喱口感嗰種,我就冇咁鍾意。味道: 3.8/5性價比: 4/5 川北涼粉🍜$38川北涼粉係四川菜嘅特色麵食,晶凝通透爽口得來又有少少煙韌,不過一款就
捌壹壹 旺角

蔥爆牛肉🐮$98

尖椒皮蛋🍳$38
味道: 3.8/5

川北涼粉🍜$38
川北涼粉係四川菜嘅特色麵食,晶凝通透爽口得來又有少少煙韌,不過一款就相對上有啲失色,每條都非常易斷,缺乏口感🙈主要以醋同埋辣椒油作調味,不過$38來講的確好大份,當主食用嚟配酸菜魚都還可以。
味道: 3.5/5

芒果沙冰🥭$32
芒果味道有啲假,似係優之良品芒果糖嗰隻味,唔特別推薦。
味道: 2/5
性價比: 2/5

黑糖糍粑🍡$23
作為煙韌控嘅我真係好鍾意食糍粑,如果你都經常食川菜相信對糍粑都唔會陌生。似係炸咗嘅麻薯,外脆內煙銀,通常會加上少少黃豆粉,再點黑糖食用,味道甜甜地的確好味😋!
性價比: 4.1/5

紅糖桂花冰粉🍧喺Facebook讚好同分享後免費 (原價$23)
喺Facebook讚好仲有免費嘅紅糖冰粉添🤩又係一道四川獨有嘅甜品,亦係我好鍾意嘅甜品。滑脫脫口感有少少似仙草嘅涼粉,晶凝通透,本身係無味,但會加上紅糖桂花等等調味,涼涼地最適合用嚟解辣💕!
性價比: 4.3/5

整體來講大部份菜式質素都唔錯,而且以呢個份量來講的確幾平,食咗咁多樣嘢埋單都只係三百幾蚊,超級飽,間中想食下辣野都可以去呢一間,值得一試
必食冷鍋酸菜魚
蔥爆牛肉