2015-10-10 442 瀏覽
鐘意食拉麵既我今日去到位於柯士甸道既武士拉麵搵食。由於以前係附近一帶讀書,重回舊地,有一種親切既感覺。可惜周圍既食店大部分已經轉哂。今次黎武士拉麵係被佢個湯底吸引!聽講呢度既湯底係熬足八個鐘而成既豬骨濃湯,既然咁正,一定要黎試下。我同朋友揀左一濃一淡既拉麵,我想食真d佢個湯底,所以揀在相對淡d同原汁原味d既豐臣將軍拉麵(蔥油湯底) ($98) , 朋友就揀左味道濃d既足利將軍拉麵 (黑蒜油豬骨湯底) ($98)大概等左10分,熱辣辣既拉麵就送到。兩款拉麵賣相機本上一樣,但蔥油拉麵湯底明顯比黑蒜油豬骨湯底淺色。拉麵一送上,就傳黎香濃既豬骨濃湯味,急不及待飲一啖濃湯,果然無令我失望!豬骨湯底味道真係好濃郁,完全感受到所有精華都集中哂係碗湯度!而且調味適中,唔會太咸。另外,我呢碗豐臣將軍拉麵係加左蔥油,所以會食到淡淡既香蔥味,整體配合不錯。飲完湯急不待要試下個麵,我揀左硬麵,呢度既拉麵係中幼身,幼身拉麵一般比較易淋,但呢度既拉麵做得幾好!食到最後d拉麵都大致能保持硬度。玉子呈半流心狀,食到濃濃蛋味,但咸香味不足,醃製得有d唔夠入味叉燒燒得好香口,但只有薄薄兩片,食完有d唔夠喉,如果可以係厚切

豐臣將軍拉麵
拉麵
玉子
叉燒
叉燒燒得好香口,但只有薄薄兩片,食完有d唔夠喉,如果可以係厚切叉燒相信會更好!
足利將軍拉麵
朋有既足利將軍拉麵係黑蒜油豬骨湯底,相對湯底味道較濃,有好香濃既黑蒜味,重口味朋友一定好鐘意。
每一枱前面都放左一樽特製魚油,店長推介飲完頭啖靚湯,再加小小魚油落豬骨湯度品嚐,果然湯底顯得更鮮味,呢個介紹唔錯!

總括黎講,呢度既拉麵湯底同麵都好唔錯,湯底有濃有淡,適合唔同口味既朋友。
豐臣將軍拉麵
拉麵