2018-11-04 449 瀏覽
在日本人隨便行入一間燒肉店,多的是和牛,仲要價錢平!但回到香港就一念天堂一念地獄,燒肉放題想吃和牛?在銅鑼灣在近年開業不久的高質日本烤肉放題,它實行就還原基本,從食材、環境及價錢下手,連港人最愛的日本烤肉,都是用和牛做主打,再配中價的價位,實行以質取勝。下午1點鐘全日都未食過野落肚,餓到咕咕聲...銅鑼灣通街都係野食...淨係單單燒肉店十隻手指都數唔晒...但講到高質又扺食既我推介呢間位於謝斐道既【熊本燒肉】,係地鐵站c岀口3分鐘都唔洗就搵到了。「熊本九州」入面其中一個縣,講到岀名當然係個隻好QQ既熊本熊💕、拉麵、溫泉、霜降牛肉等等。上到三樓既餐廳環境清靜,乾淨企理,枱與枱之間空間闊落,坐係度都幾舒服,加上中午時分坐係梳化位照住太陽光,感覺就更精神爽利。四人長枱好舒服,枱面可用空間多,無阻食客享受烤肉既歡樂時光,枱中間既燒爐用既係長方形網燒大爐,邊食就會發現網燒爐可以令肉類熟得更均衡,唔會岀現外熟內生既情況。落單前不防like埋佢地個Facebook ,緊係有着數啦。哈哈!熊本極尚龍蝦豆乳鍋只要like左個Facebook page,就會送呢個暖笠笠既龍蝦鍋,入面主要都係海鮮配料,包括
在日本人隨便行入一間燒肉店,多的是和牛,仲要價錢平!
但回到香港就一念天堂一念地獄,燒肉放題想吃和牛?

熊本極尚龍蝦豆乳鍋
只要like左個Facebook page,就會送呢個暖笠笠既龍蝦鍋,入面主要都係海鮮配料,包括「原隻龍蝦仔、青口、大海蝦、同埋帆立貝,當然一定有唔小得既野菜同埋菇類喔」!!!豆乳湯湯底好好味,飲到🍼牛乳味道十足,甜甜地既味道,令我一飲再飲
龍蝦仔既蝦肉唔可以話好多,但勝在彈牙,而且蝦頭入面既蝦膏超鮮味。

午市燒肉放題
全部燒肉配料都由ipad落單,慳時間又唔驚叫錯,自己份量自己選擇,基本上所有配料都以1件為單位,食幾多叫幾多,食過好食先再叫,一定唔會浪費食物。

落單No.1必選既當然係肉類🐮啦,呢到既肉類有成十幾二十款
淨係牛既品種已經有成12個唔同既選擇。

同埋呢度好細心咁會教你點樣燒架!

牛肉方面我最喜歡既係秘製牛五花及薄切jumbo牛小排
薄切既牛肉前後反轉唔洗10秒就食得,熟得快,超方便
牛五花既肉脂分佈較均衡,有濃厚既牛肉味之餘,又有足多既油花support,頂瓜瓜👍而牛小排會再小點,更着重係柔軟既肉感方面,呢兩款都係我最鐘意的,起碼點了三次😝
肉類&海鮮類

另外同樣推介既鹽燒厚切牛舌、牛里肌肉、特上牛胸腹肉
呢三款比起上兩款會厚身,要燒耐一點,牛舌就唔洗講,本身已經好濃味
唔調味都可以!

高質好自然點燒都好食,另外兩款會似返西冷既質感,肉汁特別多,燒至5、6成熟口感特別嫩滑。

肉類

其他肉類仲有豚肉及雞肉厚切辣五花肉及厚切鹽燒五花肉基本上係乙豬肉界🐷既代表,必點就唔洗講,燒好既五花肉特別juicy,肉質爽爽地,加上半溶化既豬油份,難怪個個都咁鐘意食。

肉類

鷄肉就不過不失吧,明太子鷄翼及大蔥雞肉串都唔錯,燒起上黎都入味架!
肉類

另外,如果自認係食辣既天才的話,一定要點地獄豚頸肉,本人食過後的確有地獄既味道,真心超級辣🔥🔥🔥
肉類

食左咁辣既豚頸肉,等我介紹埋佢地既飲品櫃
十六款飲品包括茶類、果汁、可樂汔水、hit爆既忌廉鮮奶,有咁多款式,梗有一款啱你心水。

飲品櫃

鏡頭一轉返返過黎輪到海鮮類,款式相對無肉類咁多,但我都點左三款

包括燒生蠔、大蝦及蒜香清酒煮蜆
生蠔本身比輕容易燒干,建議唔好放得太正中...
燒好加小小豉油特別鮮味,燒煮既大蝦,外殻脆卜卜,一拉就離肉,燒過後既蝦肉仍然依舊彈牙。

燒生蠔

蒜香清酒煮蜆,黎到已經係成品,慳返唔洗整,即食得,加左蒜蓉,比普通既清酒蜆香濃。
蒜香清酒煮蜆

同樣都係海鮮仲有名式刺身,包括「三文魚、呑拿魚、帶子、北寄貝、甜蝦等等」,可以每樣叫返小小邊燒邊食刺身,唔講得話好正,但品質都唔錯,凍冰冰多新鮮,顏色上都算唔錯。

名式刺身

淨係食肉點得呢...
蔬菜瓜果一樣重要,南瓜、露筍、菠蘿、冬菇仲有好多好多,食番啲唔係肉類好似無咁內疚呢!
提供日式燒肉放題的餐廳,【熊本燒肉】特別供應其他放題少見的食物。
大部分食物都未經醃製,可自行以多款調味料調味喔。
蔬菜瓜果

最後還有Haagendaz雪糕滿足埋個甜品胃,好開心呢!

在銅鑼灣區內日式燒肉放題的餐廳最爆的是非呢間莫屬吧!
值得一試呢!多樣化既肉類,呢間午餐滿足到不行了。
肉類&海鮮類
飲品櫃