2019-01-01 124 瀏覽
第一印象係:自己有如身在台灣論燈光、論裝潢、論服務態度,呢到又welcoming又warm,就連溫度都暖過人溫馨提示:觀塘原來有兩間「哈豆」,check清楚食邊間 唔好去錯啊佢係工廠區內營業,人流比我想像中多,一入到去都唔多空位淨,有group gathering、有情侶、有姊妹等等,因此我諗呢到都幾適合唔同類型既聚會,係一個好地方餐廳牆身佈滿台灣唔同既地方既地標地方,好靚講返食物方面,我同朋友分別嗌咗一個主食、每人一杯飲品同一個小食先講我既主食啦我呢,就揀咗呢個飯。呢個飯並唔dry,皆因佢既肉燥夠晒汁,有味濃既豬肉味,夾雜住一點點肥脂粒,因此並唔會乾曾曾得來 仲好夠味;至於佢既牛肉,啖啖肉,似係牛𦟌咁,厚身 有咬口,亦唔辣;配送兩隻juicy既雞翼,翼面有一層厚厚既汁,雖然我唔係好肯定係咩汁,但佢甘甘地又甜甜地,似燒汁。仲有多籮籮既配菜,有滷蛋、西生菜、青瓜、菜脯菜脯十分調味,好爽口,夾埋一齊食好好食 十足冷盤咁而我朋友就叫咗呢個麵食抄我朋友講句:食台灣嘢點可以唔食牛肉麵又啱喎,所以我都唔執輸,試咗佢啖最精髓既湯底。一枱,佢好香,聞到好濃郁既藥味,點知試真啲,個湯一啲都唔苦,然後望真
第一印象係:自己有如身在台灣

餐廳牆身佈滿台灣唔同既地方既地標地方,好靚

先講我既主食啦

紅燒牛肉拼雞翅肉燥飯

菜脯十分調味,好爽口,夾埋一齊食好好食 十足冷盤咁

而我朋友就叫咗呢個麵食
豪華刀客牛肉湯麵

抄我朋友講句:食台灣嘢點可以唔食牛肉麵
又啱喎,所以我都唔執輸,試咗佢啖最精髓既湯底。一枱,佢好香,聞到好濃郁既藥味,點知試真啲,個湯一啲都唔苦,然後望真啲個餐牌寫既字,發現我個鼻都幾準
湯底果然有使用藥材,聲明咗有加入牛腱、牛骨煲超過八小時而成,唔怪得咁香啦
佢既牛肉同我碟飯既牛肉係一樣既,所以我都冇多試(吃貨可試試既,雖則佢價錢係above average)

尾二我要講既就係呢個拼盤。
炸物拼盤

款式望落唔特別,份量亦唔多,但
少年你太年輕,佢勝在款多,味道特別,尤其是甘梅薯角。但衰在個量唔係雙數,吃貨可能就要同朋友share了,有夠sweet的
拼盤當中有四款食物,有香腸、鹽酥雞、蝦捲、丸子同甘梅薯角。而佢既丸子我諗係隨機既,而當時我食既就係牛丸,唔知有冇食錯呢;佢既雞粒稍微唔夠香脆,但勝在唔厚粉

最最最中意就係佢既飲料
朋友飲「黑白珍珠豆漿紅茶」,換言之係將平時既珍珠奶茶加啲轉變,加入白珍珠,並將奶轉為用豆漿。整體感覺好健康,味道偏淡,淡淡清清既豆漿味,好新穎有趣,而黑白珍珠係無分別既,係影相都靚啲;
至於右邊既哈豆鮮果茶,我諗......係招牌飲品?好好飲啊!茶味濃又澀,配合淡淡鮮果香,好多新鮮生果,有蘋果、雪梨、橙、提子、桃,真係好fresh,好中意!

其實餐廳仲有好多唔同類型既食品,最為特別既係火鍋同關廟麵,下次可以試下;見火鍋都有林林總總既湯底,有啲仲有藥膳既添!

• 哈豆鮮果茶