2019-07-15 994 瀏覽
係人煙稠密嘅旺角,最近開咗間勁文青feel既台式cafe,而且樓高三層,環境極度寬闊,當然要即刻去感受一下。Cafe名叫〈桔梗〉,位於接近朗豪坊的砵蘭街,地點非常就腳,行完街過嚟坐下食下飯真係非常正。食物選擇嘅種類都唔少架,有三文治,燉飯,brunch,仲有多款唔同嘅飲品以供選擇。店內嘅環境真係超正超舒服,而且每檯客人嘅座位之間都有好寬闊嘅距離,寬闊到差啲係可以覺得係自己嘅私人空間,靜靜地同朋友講下心事都唔怕人哋聽到〈黑糖牛奶〉除咗會同朋友坐低傾下偈,所以先點飲品。朋友話呢杯黑糖牛奶真係同〈大貓堂〉出品有得揮,而且仲冇咁甜仲更多奶香,超正咁話喎。〈蜜香洛神花茶〉我就唔飲凍嘢,所以選養生嘅花茶。酸酸地嘅洛神花加上淡淡嘅蜜糖香味,飲得非常舒暢。〈麵包與無花果奶油和香橙白蘭地起司抹醬(上),桔梗沙拉(下)〉二人套餐包括咗麵包同埋沙律。新鮮爽脆嘅沙律簡單的加上橄欖油同黑醋就已經好好味。但最驚喜嘅係用嚟配麵包嘅香橙白蘭地醬!!淡淡嘅橙花香和微微嘅白蘭地酒香兩個互不搶風頭下竟配搭出非常新鮮的口味。〈串燒~吃燉飯配串燒〉跟住就係本餐最期待既燉飯risotto!!急不及待的先試試上面嘅烤肉及蔬菜串,看

黑糖牛奶

〈黑糖牛奶〉
除咗會同朋友坐低傾下偈,所以先點飲品。

蜜香洛神花茶

〈蜜香洛神花茶〉
我就唔飲凍嘢,所以選養生嘅花茶。
酸酸地嘅洛神花加上淡淡嘅蜜糖香味,飲得非常舒暢。

麵包與無花果奶油和香橙白蘭地起司抹醬(上),桔梗沙拉(下)

串燒~吃燉飯配串燒

〈串燒~吃燉飯配串燒〉
跟住就係本餐最期待既燉飯risotto!!
急不及待的先試試上面嘅烤肉及蔬菜串,看似淡然無味嘅烤肉竟然有黑毛豬般的爽脆之餘仲有濃濃嘅烤肉味,配埋烤過的鮮蔬菜,感覺清新之餘亦好好吃。

但係原來risotto先好味道暈低嘅重點

帶有濃濃蕃茄香嘅燉飯口感creamy得來綿綿糯糯,中間既飯心仲保留微微的一點硬,絕對是正宗的risotto口感,面頭仲撒上焗至香脆嘅藜麥粒,口感棉中帶脆,好正啊。

海底世界~海龍王真的來了

〈海底世界~海龍王真的來了〉
另外還選了一個海鮮主打的燉飯,有奶油龍蝦和干貝,而燉飯則是我好喜愛的羅勒堅果口味,加埋溫泉蛋真係勁正

雪白閃亮嘅龍蝦肉質結實彈牙,仲加埋小量嘅芝士味烤至微微焦香,配埋帶有微微檸檬草香味嘅干貝,喜好海鮮的我表示好滿足!!

每日昔昔

〈每日昔昔〉
二人分享套餐入面仲有每人一杯〈每日昔昔〉由鮮果同乳酪所打成,再加上鮮藍莓同杏仁脆片。用來當甜品真係健康又美味。

有冇讀者會奇怪點解本篇食評既題目會叫人自發收起手機??
其實係因為本兔覺得餐廳嘅環境真係好寫意舒適,如果入到嚟都淨係顧住低頭玩手機就實在太浪費了,同朋友傾下偈或者自己睇下書都好,那才對得住咁舒服的環境嘛
黑糖牛奶
蜜香洛神花茶
麵包與無花果奶油和香橙白蘭地起司抹醬(上),桔梗沙拉(下)
串燒~吃燉飯配串燒
海底世界~海龍王真的來了