2017-05-11 197 瀏覽
今日公司lunch meeting,由於我負責present,所以緊張到冇乜胃口,只係咬左件三文治。晏晝又忙到飲水都冇時間。O完T差不多8點就決定同戰友出旺角食放題,補償吓我個可憐嘅胃。Blue Monday嘅八點半都人頭湧湧,等左廿分鐘終於有位,即刻神速落order。刺身 - 都算大件同埋幾厚。鮑片刺身 - 好鮮甜,咬落仲出水,質素不錯。【必食推介】馬刀貝刺身 - 其貌不揚,但原來鮮甜之餘仲要係超級爽,食到「嗦嗦」聲,以為食緊黃芽白咁爽。黑松露壽司 - 放題有黑松露壽司食係比較少見。黑松露唔多但咁先唔會遮到壽司嘅鮮味。特別推介黑松露甜蝦壽司 - 爽甜嘅蝦配黑松露味道幾特別。火山溫泉蛋 - 滑溜溜嘅溫泉蛋配上濃濃嘅日本甜醬油,味道同口感都幾match。岩鹽燒牛舌 - 牛舌幾有咬口,燒得幾香,再鹹多少少就Perfect。香茅燒豬頸肉 – 泰國嘢都有得食~香茅味唔夠重,不過勝在夠肥美夠熱,食落有少少油脂,正。【必食推介】鹽燒活海蝦 – 一上枱就好驚喜,放題都食到咁大隻蝦~ 鹽燒燒到好惹味,最緊要係夠熱。Encore咗幾次。【必食推介】海老天婦羅 – 出晒煙嗰隻熱,蝦比較細條,不過唔怕,任食

刺身 - 都算大件同埋幾厚。

三文魚刺身

鮑片刺身 - 好鮮甜,咬落仲出水,質素不錯。
鮑片刺身

馬刀貝刺身

黑松露壽司

火山溫泉蛋

岩鹽燒牛舌

香茅燒豬頸肉

鹽燒活海蝦

【必食推介】海老天婦羅 – 出晒煙嗰隻熱,蝦比較細條,不過唔怕,任食架嘛,叫多幾轉囉~ (Sorry太心急食唔記得影相)

和風芥未醬炒安格斯牛柳粒 – 老實講食唔出芥末醬味,不過牛肉粒就夠肥美,咬落夠腍又有啲牛油~
和風芥未醬炒安格斯牛柳粒

【必食推介】和風芝士焗廣島蠔 – 用錫紙兜上夠衞生 (因為有啲餐廳會用reuse嘅蠔殼,其實好難清洗容易藏污納垢)。芝士焗出嚟好香濃,蠔唔大唔細,不過又係嗰句 - 「任食架嘛」。芝士入面有沙律醬,酸酸地好開胃,記得盡量沾啲芝士食,唔好浪費~
和風芝士焗廣島蠔

清酒煮蜆 – 蜆肉新鮮,碗細細但其實裝滿晒蜆。熱辣辣,食完啲蜆個湯仲出緊煙,可以飲埋鮮甜嘅蜆湯。
清酒煮蜆

香蒜煙肉焗北海道帆立貝 – 鐘意食蒜蓉就啱晒,蒜蓉特多,我就清淡啲只食少少蒜蓉已經足味。帆立貝新鮮乾凈冇沙。
香蒜煙肉焗北海道帆立貝

【必食推介】美式特濃芝士茄醬烤雞球 – 意想不到的好味道,原本我怕蕃茄醬會酸,但原來係似蕃茄忌廉湯嗰種creamy又甜甜地嘅蕃茄味,底下仲有濃滑芝士,雞球嫩滑又大件。已經係食到尾聲飽晒都忍唔住食左兩粒。驚喜之作。
美式特濃芝士茄醬烤雞球

呢度食物種類都幾多,仲有好多嘢想試,不過我哋得兩個人食力有限只能望門輕嘆。雖然係日式放題為主,但估唔到熱食都咁有水準,而且最重要係食物夠熱就更加好味。下次要班齊人馬再大刷一餐~
2017-05-08
鮑片刺身