逢星期三屋企得我同呀媽食飯👩‍👧,加上佢就嚟生日,我就叫佢唔好煮,唔話佢知食乜嘅情況下帶佢食好西。呀媽剩係鐘意食中餐,所以諗落帶佢去食私房菜有海鮮食,佢應該都鐘意,加上同事親身食過推介有啲保證(佢係話連佢個煮婦媽媽都話ok),帶住呀媽真係更加驚中伏😅。位置喺觀塘工廈,距離地鐵站都唔算遠,好彩經whatsapp book定枱同餐,一去到就有位同好快有嘢食😉,估唔到weekday都爆場。由於呀媽揀親嘢食都好煩,嫌三嫌四嫌貴明明有心水但又問你意見咁,所以我今次大膽啲book枱時訂埋餐🙈,訂枱時我同店員講帶呀媽食,佢就推介我叫花膠扒羊肚菌餐,按人頭收費$450,免加一,佢會問你個餐有無乜食唔食咁。雖然唔平,但難得請媽媽食一次就食好啲。第一樣嚟嘅係超開胃的麻辣手絲雞🐔,上碟好精美,原來係青瓜絲X雞絲嘅組合,我本身仲以為得雞。呀媽唔食青瓜🥒,所以唔聲唔聲搵哂啲雞絲嚟食,佢平日好少讚,但佢話呢個好好食。可能因為咁,佢開咗胃加對呢餐有啲期望,比平時食多好多嘢。第一度菜幾時都咁重要!我自己都鐘意個手撕雞,因為佢個麻辣真係幾惹味,夠哂麻,雖然都辣但都食到😋。第二樣就係額外order嘅潮州鹵水鵝(例牌),其

麻辣手絲雞

潮州鹵水鵝(例牌)

第二樣就係額外order嘅潮州鹵水鵝(例牌),其實覺得個餐都夠食,不過呀媽鐘意食鵝,所以叫比佢食。鵝肉唔鞋口👍,鹵水完都唔會太鹹,亦可點檸檬醋食;但呀媽就話可以濃味啲。份量就當然夠哂2個人食,但如果多幾條友呢份例牌就未必夠🤔。
什菌大蜆豆腐湯

第三樣上嘅就係什菌大蜆豆腐湯,一人一碗熱辣辣送上🥣,真係好熱,但湯就係要熱先正‼️。個湯清清哋亦都幾鮮,啲料就如個湯名所述。煲熟咗嘅芫茜辟腥之餘仲好香,全部食哂!題外話呢到基乎每款菜式都有用芫茜點綴☘️。
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

第四樣係蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,個set可揀前者或流沙黃金蝦,蝦就平日食得多啲,所以揀蟶子,真係勁長勁大隻,一啖食唔哂😍。蒜蓉量超多,有白飯配會超正!好新鮮,我嗰隻有少少韌,但我媽佢話佢嗰隻好爽無事。下面啲粉絲唔多亦唔算特別索汁,無乜特別。
避風塘炒大肉蟹
避風塘炒大肉蟹

第五樣就係其中一個主角喇,避風塘炒大肉蟹🦀。避風糖粒係海量咁多,勁脆勁香口,完全無炒過籠嘅苦味,但如果有少少辣就更好,我直頭用匙羹食🤣。其實有幾種味揀,例如四川辣炒、胡椒等,比較想試會係花雕雞油蛋白蒸,因為可以食埋蛋,但好彩無叫,因為已經夠哂飽。肉蟹好大隻,夠厚肉,不過唔算超甜,喺街食蟹真係好唔方便,因為要拆殻,雖然已經扑開咗啲,但都要再用鉗夾🙈。好在有濕紙巾同埋避風糖炒已經無咁多汁哈哈。
薑蔥炆龍躉腩

第六樣就係薑蔥炆龍躉腩,佢喺我哋就嚟食哂蟹嘅時間就上咗,但由於食蟹食得太慢,所以無喺熱辣辣上嗰陣食咗先有啲可惜😔。呢個龍躉腩勁好食,外面稍為炸過下,魚肉有彈性又鮮,大大啖肉,得一條大骨,加上個薑蔥汁夠鹹好好食。呢道菜一開始相對無乜期待,但反而帶比我驚喜🤩。
花膠扒羊肚菌

第七樣就係另一大主角,花膠扒羊肚菌。老實講我真係未食過羊肚菌🙈,但聽講過好有益。呢日終於有機會一嚐,首先個汁唔會太濃搶咗主角味道👍,二嚟兩樣嘢一齊食好夾。花膠好滑但唔會潺,而羊肚菌就有啲啲似竹笙嘅質感,味道少少甘,幾特別。食完飯行附近超市先留意返原來咁貴,要$700+先得100g😱。
士多啤梨骨

第八樣係🍓士多啤梨骨,其實食完上道菜已經好飽🙈,不過梗係繼續試埋。士多啤梨醬配上金沙骨,第一次食呢個配搭,又唔錯喎,我一開始以為會係好甜嗰種,點知又唔係,咁樣仲好,無咁漏👍,呢個係set入面較多肉嘅一味XD。
蟹油銀芽炒麵

第九樣係蟹油銀芽炒麵,我覺得即係豉油王炒麵🤣,略嫌有少少乾身,但有油香同芝麻搭救,另外我亦鐘意佢夠多芽菜。不過好大碟啊,雖然味道都唔錯,但都係食剩少少👉🏻👈🏻。
是日甜品
第十樣十全十美就係是日甜品🍮,應該係香芋藍莓布甸,質感好滑,有淡淡嘅芋頭香,味道唔會太人工太假,好彩份量細細,食得哂,為呢一餐劃上完美嘅句號😊。
總括嚟講,呢餐嘅食物味道同用料真係無可挑剔,定價係貴,不過絕對對得住個價錢。如果食返同一堆菜式,喺旺區一定唔指呢個價,呢到環境比較簡約,收費正正係比咗喺食材同烹調功夫到。呢到按人頭收費,所以份量會預到啱啱好,不過有咁多味菜,所以都係會飽🤣。另外,服務亦好好,店員有禮貌同細心,會留意你幾時食完先上另一碟菜。呢次嘅私房菜體驗好唔錯,媽媽食得好開心,連佢都讚好👍。同事果然無推介錯,我亦會推薦其他朋友嚟呢到家庭聚餐🥢。
2019-09-25
  • 薑蔥炆龍躉腩