餐廳: 金豪酒家
資訊:

2009-03-26 91 瀏覽
相信文章上版之日,阿火同太太已經到步,面對人生新一頁,衷心祝你兩有愉快既生活.從馬來西亞返港,知道阿火仍未上機,急急腳相約來一個踐行飯.地點當然由阿火發辦,而Mabel亦提出此店口碑不俗,就即call成局,四人佔了近門的火鍋檯,倒見闊落.Mabel二話不說,先指明要事頭婆炒麵(乜唔係豉油王炒麵咩?)原來全間店得事頭婆炒得最好.事頭婆炒麵:果然鑊氣夠,麵乾身又香口,唔覺油膩,至少食完隻碟都無乜油.比起東寶更好.啫啫雞雜:熱辣辣上檯,又係香口野,雞雜加左酒一齊炒,帶有絲絲酒味,雞腎又爽口又有咬口,雞肝嫩滑軟糯,再呷啖啤酒,一流.椒鹽鮮魷:真係估唔到漿粉可以做得咁薄,可以講大部份酒樓都做唔到,好野.椒鹽竹腸:有人提過係粉腸,都唔理得咁多,外脆內軟,又係一道好多地方食唔到既菜.椒鹽瀨尿蝦:事頭婆講笑話係懶人瀨尿蝦,因為全部已經起殼,每一條都係淨肉,真係名副其實’啖啖肉’,而且好多都帶膏,好香.梅菜蒸肉餅:阿嫂指定菜色,肉質唔多覺有太多師傅,個人覺得唔夠肥肉,有就仲正.響螺瑤柱燉雞腳瘦肉湯:湯色清澈但味香濃,入口順滑.薑汁炒芥蘭:好少出錯既菜,最重要係菜本身夠鮮嫩,至少呢點做到.埋單一人百五,以
從馬來西亞返港,知道阿火仍未上機,急急腳相約來一個踐行飯.
響螺瑤柱燉雞腳瘦肉湯:湯色清澈但味香濃,入口順滑.
埋單一人百五,以水準而言係合理.
p.s:個位啤酒女郎好攪笑,大家未坐低已經虎視眈眈,阿火唔好意思要左一枝,我地之後都即轉其他啤酒,(因為兩者相差近一倍),佢依然死纏爛打,係要人拒絕佢至得,又何苦呢?

阿火...你第一次出openrice聚會係同我食,唔知臨走前一餐又係唔係?
事頭婆炒麵
雞雜煲