2019-08-06 574 瀏覽
去過朗豪坊嘅朋友都知道,一出地鐵口就有好多蛋糕舖,但係每次一見到咁多蛋糕舖都令人眼花繚亂唔知食邊個好。今次由於我只係口痕想買個平平哋嘅蛋糕食,但係又唔想買咁大個, 又唔想買切開咗一件件嘅蛋糕。視察完每間賣蛋糕嘅店舖,見到呢一間啲蛋糕賣相靚, 尺寸適中得嚟價錢又唔貴,仲要好多選擇喎,即刻買一個。每件蛋糕味道、顏色、賣相都唔同, 每一件都好似藝術品咁,真係好吸引! 最後決定買一個法國玫瑰蛋糕。玫瑰蛋糕上面有一朵玫瑰整得都幾似,仲係食得咖!切開蛋糕亦有驚喜,中間充滿忌廉。玫瑰花味嘅戚風蛋糕配上香濃嘅忌廉, 呢個配搭真係好match!蛋糕上嘅紅桑子雖然有啲酸,但係加埋忌廉同蛋糕食,味道啱啱好!雖然平日喺朗豪坊可能會好快行過miss咗呢一間舖頭,但應該由今日起,我每一次都會心思思喺度買個蛋糕先走!

法國玫瑰

2019-08-03