2020-10-04 81 瀏覽
今日放工去咗公司附近食重慶火鍋,平時lunch都有食過佢嘅午市,未試過食火鍋。疫情之下餐廳竟然滿座,應該都唔錯。用手機點菜好方便,有得揀半份或一份,而且有哂圖片顯示非常清楚。醬料喺枱面就可以整到,落埋麻油真係好正,點嚟食會更香口。友人唔係好食得辣,所以我地揀咗個山珍菇菌湯底同個普通麻辣湯。湯底好平,每位都只係$38.原以為菇菌會得幾舊,點知原來種類同份量都幾多,連中湯成日見到嘅猴頭菇都有。而個普通辣嘅重慶湯底超惹味,煲落已經聞到佢好麻,見到湯底都知足料。不過就愈煲愈辣,去到最後唔太食到。Menu選擇都幾多,我地叫咗個幾個曉宇十大必點菜餚,其中一個係美國安格斯肥牛。肥肉唔算多,肉質嫩牛味重,係幾好食。另外仲有鵝腸,洗得乾淨而且夠哂肥美。我地跟指示淨係滾10秒,真係啱啱好,好彈牙同爽口。羊肉半份凍豆腐同苕粉凍豆腐個質感好軟熟,會吸收晒個湯底嘅味。平時打邊爐食得多寬粉,其實苕粉都係差唔多嘅嘢,不過更厚更闊,落落麻辣湯底嘅話超好食。另外仲叫咗啲蔬菜,都係新鮮同乾淨嘅,食得安心。

醬料喺枱面就可以整到,落埋麻油真係好正,點嚟食會更香口。

羊肉半份

凍豆腐同苕粉
凍豆腐個質感好軟熟,會吸收晒個湯底嘅味。

另外仲叫咗啲蔬菜,都係新鮮同乾淨嘅,食得安心。