2020-07-28 101 瀏覽
終於約到一班人,好耐冇見,梗係一齊去食火鍋啦!喺旺角,地點方便,放工個個可以早嚟到,可以快啲開餐雞煲有好多選擇,我哋揀咗個特別啲嘅,係辣酒煮花螺雞煲,味道辣辣地,不算太辣,個個容易入口。煲咗一陣,一陣香氣傳來,然後可以開餐! 雞煲湯底不錯, 微微辣味,雞件大小適中,都幾多件,雞肉入口算軟滑,不太多油,並不是太肥感覺,比較健康!花螺都幾有鮮味,不過不要滾得太久!食完啲雞件加番啲湯,就可以打邊爐!美國雪花肥牛,肥牛喺碟上睇見都覺得正,脂肪平均,長長的切法,令肥牛只要淥一淥,就吸收左辣酒雞煲嘅味,入口實在好豬腩片真係一片片薄切,腩肉見到五層,皮肉分開得好鮮明,嘩!咁樣淥一淥豬肉都好快熟!豬腩肉入口好甘香,因為可能靚到分咗皮肉五層嘅關係,食落一啲都唔覺得油膩,又充滿豬腩嘅鮮味,實在大讚!估不到豬腩片用來打邊爐未,那麼吸引!白鱔片薄薄地,入口爽脆,好新鮮,吸收了辣酒花螺雞煲既湯,更有風味