2019-03-13 146 瀏覽
今晚相約久未見面的朋友來到食久違的日式放題,重溫大學時光。御滿屋就係正旺角E1出口右面既胡社生行1樓真係好放便,我哋約食晚餐緊係book左枱啦,但入面原來真係大到可以唔使book。長話短說,放題一坐底就寫野食紙是常識吧,野食有炸物,小食,串燒,刺身,鍋物,壽司,而甜品同野飲都可以出去自己拎。由於朋友唔多食刺身,所以我叫左自己喜歡的甜蝦,肉質軟滑鮮甜。壽司則叫左三文魚,左口魚邊呢啲大路野,識食一定係叫多啲刺身加落壽司度食,例如整成勁多甜蝦既壽司。熟食方面,燒菠蘿其實冇得輸,多汁酸甜解膩。另外芝麻雞翼亦都係必點項目,外脆內軟又juicy。由於今日lunch已經好想食鲭魚既關係,所以即使朋友唔食都叫左一件,份量一個女仔食係岩岩好,燒得干身有油香。其他野都不過不失,而呢度最後重點係haagen dazs 或 movenpick 雪糕每人一客,士多啤梨味 movenpick 真係冇得頂,自然既酸甜味加牛奶,質地幼滑。整體黎講2百幾蚊真係好抵食,質素唔差又唔使等位,乾淨企理,侍應們會主動收碟,如果口痕想食日本野,呢度係唔錯既選擇。
今晚相約久未見面的朋友來到食久違的日式放題,重溫大學時光。

壽司
燒物