2018-09-28 107 瀏覽
突然又有條癮想食拉麵,上openrice搵下荃灣有咩正拉麵食,搵到呢間自助販賣機點餐既拉麵店。去到門口見到入面座位坐得7788,一於落左單先。眼看排我前面既食客入唔算皺既銀紙,但都吐番出泥,哈哈。拉麵有四款味道揀:魚介、櫻花蝦、辛味、黑蒜油然後比你揀:直麵/曲麵叫左辛味拉麵直麵望上去個碗有好足既材料,大量新鮮又脆口既蔥、蒜。湯底果隻辣係香辣既味道,直麵麵條似一蘭果款白色幼幼既麵條,但比一蘭的有口感。黑蒜油拉麵望落好多配料好豐富,有蒜蓉有炸蒜,味道濃郁,肉質脆口但難以咬開,勝在大塊同新鮮。重點係隻蛋,滑到豆腐花咁軟滑,連蛋白白都有少少流心,超正見到有抹茶可樂,好奇之下叫左泥試下。抹茶味不突出,飲落係可口可樂味,幾得意下次有機會都會再泥,想試下曲麵麵條係咩口感,好中意呢間麵上既配料,湯底飲完都唔會好口渴,份量食完係會飽既。

拉麵有四款味道揀:魚介、櫻花蝦、辛味、黑蒜油
然後比你揀:直麵/曲麵

叫左辛味拉麵直麵
辛味拉麵

黑蒜油拉麵

重點係隻蛋,滑到豆腐花咁軟滑,連蛋白白都有少少流心,超正

靜岡抹茶可樂

辛味拉麵