2020-06-01 181 瀏覽
去到深水埗買手機配件,今日太陽🌞真係曬到呢🥵。到了中午時間都無乜胃口,直至去到下午兩點左右,為了健康着想覺得總要食個午餐,後來見到對面馬路有個banner寫住「貴州苗族牛肉粉」跟住就入了呢間@串串貢入到餐廳未睇menu 都知道有火鍋供應,因為一入到去就見到好多透明雪櫃放滿一串串食物,下次一於試下。叫了一個「一碗牛肉粉」和「一碗’家的感覺‘」。(包一個飲品)其實「一碗 ’家的感覺‘」即係一碗大牛肉粉再加上滷蛋、滷豆腐。本來一心打算食個簡單粉麵,當大大碗麵放上枱,就發現一啲都唔簡單, 賣相吸引。有大量芫荽、酸菜、牛坑腩、一隻滷蛋、多滷豆腐,非常足料嘅一碗粉麵!味道非常開胃,少辣加酸酸地嘅牛骨湯底,小妹一向怕食辣,但呢個程度接受得到,如果鍾意勁辣嘅朋友可以自己隨意調味加辣。麵質比較粗身爽口,佢地嘅牛坑腩係比較有「趙口」需慢慢咀嚼,有別於一般炆牛坑腩嘅製法,牛味亦比較重,幾特別。另外滷蛋、滷豆腐都很入味,特別鍾意佢地嘅滷豆腐,浸入湯底索上牛骨味更好食。

一碗牛肉粉

2020-06-01