2020-03-15 558 瀏覽
疫情影響下都減少外出, 今日一於出去鬆一鬆, 黎到觀塘搵食, 朋友突然好想食碗仔翅, 我又想食車仔麵, 上網搵一搵真係有可以一次滿足我地既食店...係APM隔離好易搵又方便, 哩間店由九龍城搬左過黎.  其中特式既湯底"金蟲草野菌養生雞湯"重得獎坐底先揀野食先, 點餐紙簡易清楚, 分有自選車仔麵、SET左既車仔麵套餐(岩晒有選擇困難既人)、抗疫辣咖哩(好有心思)...落單後店員提供左一人一包既消毒酒精搓手液比我地清潔雙手, 係疫情底下店舖貼心既行動都係希望食客食得安心又開心今次我就試左車仔麵, 店有好多款特式湯底比你選擇,  我揀左酒香藥膳雞湯底配米粉、豬紅、蘿蔔、鮑汁花膠+多個小食麻辣白肉+檸檬薏米水食物一到, 聞到好香既藥膳酒香味, 先飲飲個湯底, 嘩好好味, 酒香得黎飲落唔會嗆喉, 話明藥膳真係好足料有黨參係湯底比埋我食, 豬紅好鮮滑, 有別於我平時食既好腥同實既豬紅, 蘿蔔好鮮甜, 花膠好大件好厚好有質感, 個嘴會黏口, 米粉吸左湯汁當然好味到震啦小食-麻辣白肉好正, 麻辣既辣度好岩我口味, 白肉好爽脆(真係會追住黎食), 刺激後飲返個檸檬薏米水解一解先朋友叫左雞絲碗仔翅湯配上
...

)、抗疫辣咖哩(好有心思)...

食物一到, 聞到好香既藥膳酒香味, 先飲飲個湯底, 嘩
, 米粉吸左湯汁當然好味到震啦

朋友叫左雞絲碗仔翅湯配上海麵、雞翼、芝士腸、豬腩片+小食麻辣白肉+冰糖雪梨水
碗仔翅湯底好足料, 雞絲/冬菇/雲耳/粉絲, 湯底好香濃, feel到店舖用心既製作, 上海麵既口感似較淋身既鳥冬, 索晒D湯汁, 食晒個麵飲埋個湯, 真係一滴都無剩..
好滿足好飽飽, 食車仔麵有幾時試過會連湯清晒, 黎榕記就真係會嫁

最後見到外面重有戶外既地方, 原來夜晚係可以BBQ,  環境好舒服, 夜晚會更有feel.
2020-02-29
  • 雞絲碗仔翅湯