2018-01-18 701 瀏覽
諗返上次食海膽飯已經係東京之行嘅事,所以心血來潮去試試前排好hit嘅爆丼!💥🍚呢度海膽丼用咗三款唔同嘅海膽,分別來自加拿大、韓國,同埋我最期待嘅北海道🤤🤤北海道海膽份量最多最靚仔,Size中挺嘅海膽肉瓣瓣分別,食落creamy唔苦澀😆👌🏼中間長身大大片嘅加拿大貨質感較厚實,咬落爽口啖啖肉,仲食到少少海水鮮味🌊😋後面較細片嘅韓國出品反而最甘甜,加埋隻鵪鶉蛋黃撈飯,真係滿足哂我想飛過日本嘅願望!🤪🤣呢碗大堆頭到「爆」嘅丼更加足料!🤣🤣入面有哂鮮松葉蟹肉、海膽、三文魚籽,同埋用左赤身、甜蝦、劍魚腩、帆立貝、魷魚、三文魚籽整嘅拖羅蓉。三文魚籽鮮度色澤都唔錯,拖羅蓉如果唔剁咁蓉,保留更多粒粒咬口會更好!

三色海膽盛丼

四重火山盛丼