2021-02-16 1371 瀏覽
茶聊,同“茶療”同音,後者似乎更符合英文名“Tearapy”既意思,可能餐廳想以茶“聊”及“療”。今次第二次到訪,彷如隔世。不過餐廳冇變,一樣高樓底,裝修以灰黑色為主,感覺摩登。今日係大年初五,黎呢度食個西式開年飯先。今日要試新野,揀左一份麵包,一份賓尼迪同一份沙律分黎食。另外仲有好多小食揀。落單係自己去收銀俾錢先,之後野食會送上。粟米忌廉湯(跟餐)套餐包括是日餐湯,今日係粟米忌廉湯,湯用茶杯上,可以當茶飲,哈哈。飲完暖下胃先。原隻龍蝦包配薯條 $178新年揀個好意頭既哈哈笑龍蝦包先。龍蝦包切開兩件,方便食用。龍蝦肉拆好哂,包括兩隻龍蝦鉗仔,上面加左芒果醬同爽脆蟹籽,甜甜酸酸,通常西式龍蝦都係食醬多。個包明顯搽左牛油烘過,幾脆口,不過入面就冇龍蝦肉,但係有一塊羽衣甘藍。炸薯條加左調味,不過唔過咸,凍左少少先食都仲脆脆地,點茄汁食尚可。伴碟仲有少少新鮮沙律菜同半粒車厘茄,加左少少沙律醬唔會肥。粉粉荷蘭汁配松露巴馬火腿賓尼迪 $108上次食左三文魚賓尼迪,今次試下Menu既另一款先。粉粉荷蘭汁配松露巴馬火腿賓尼迪一客兩件,賣相好靚。半熟賓尼迪整得合格,上面加左少少松露醬,幾香。我鍾意流心蛋

粟米忌廉湯

粟米忌廉湯(跟餐)

原隻龍蝦包配薯條

原隻龍蝦包配薯條 $178

原隻龍蝦包配薯條

粉粉荷蘭汁配松露巴馬火腿賓尼迪 $108

粉粉荷蘭汁配松露巴馬火腿賓尼迪

上次食左三文魚賓尼迪,今次試下Menu既另一款先。粉粉荷蘭汁配松露巴馬火腿賓尼迪一客兩件,賣相好靚。半熟賓尼迪整得合格,上面加左少少松露醬,幾香。我鍾意流心蛋汁同下面個塊咸香既巴馬火腿一齊食。而再下面墊底有新鮮沙律菜同麵包,加左適量荷蘭汁,唔乾又好食。唔夠菜仲有唔少沙律菜同半粒車厘茄加d沙律醬伴碟。

牛油果龍蝦肉配有機藜麥沙拉跟蛋白卷 $98

牛油果龍蝦肉配有機藜麥沙拉跟蛋白卷

牛油果醬好滑,龍蝦肉份量好多,我鍾意佢個調味,加左d洋蔥粒,清新輕盈,比龍蝦包嗰個味道更出。蛋白卷煎得唔油。新鮮沙律菜上面加左脆脆藜麥同麵包粒,增添口感。而沙律醬係甜甜地既芒果汁,唔夠味仲有少少綠色同粉紅色既碎碎少少咸可以撈埋一齊食。

呢度d野飲好正,飲完好似食完甜品咁,慳返甜品錢。跟餐叫飲品仲平d添。選擇都好多。
髒髒紫薯鮮奶沙冰

髒髒紫薯鮮奶沙冰 $44 (跟餐+$14)

髒髒紫薯鮮奶沙冰

髒髒紫薯鮮奶沙冰超級推介!首先賣相打卡一流。份量都幾大杯,除左明治鮮奶,仲有唔少紫薯蓉同沙冰,口感豐富,每啖都飲到紫薯蓉同沙冰!最驚喜係居然有少量芝士奶蓋係杯身附近,用匙羹刮落黎一齊飲,飲落更加有少少咸香。我飲左半杯真係唔太夠喉,而杯野飲本身唔會過甜。
牛油果桃膠鮮奶

牛油果桃膠鮮奶 $46 (跟餐+$16)
牛油果桃膠鮮奶

上次試左凍木瓜桃膠鮮奶,今次試下另一款熱桃膠鮮奶。呢杯牛油果桃膠鮮奶又係超級推介!首先分量超級大杯,外表可能平平無奇,但係查實非常濃厚,有勁多桃膠,超足料。牛油果加上鮮奶原來好好飲,味道唔太重牛油果味,介乎牛油果同明治鮮奶之間,好飲。飲完真係好似飲完糖水,但係又唔會過甜,大滿足。

呢度d飲品真心超“療”。跟餐加錢真係幾抵。飲品食物賣相打卡一流。座位舒服,冷氣非常夠凍。怪唔得我地走個陣一點幾全場爆滿。
2021-02-16