因工作太忙,另一半只能與朋友日本旅遊,原來佢出發前已訂了「S2鐵板燒」,補償我工作辛苦之餘,在香港仍能感受品嚐正宗日本鐵板燒,真係超抵錫呀!另一半選擇S2因笑笑指數高又位於鬧市,只睇地址以為難搵,原來非常方便,佐敦地鐵A出口一出轉右,直行到差不多街尾再轉右,遠處已見到「S2鐵板燒」紅紅燈籠,非常搶眼😁!餐廳地方唔算大,但感覺非常舒服,完全似置身於日本,一間環境充滿日式氣氛、精心佈置嘅鐵板燒餐廳。入座時圍住鐵板的L形枱已座滿客人,服務員好有禮物安排其他餐枱,L枱就可邊食邊欣賞廚師廚藝,餐廳其他雅座就靜靜傾計,兩款座位都各有特色,一樣舒服、享受美食。未點餐服務員已即時加茶,見到杯內有粒果子,茶入口微帶點甘香,原來係花旗參茶伴青檸。安排超級窩心又細心,青檸配花旗參茶口味更佳,而食鐵板燒飲用更有中和作用,簡直一絕👍🏻。用餐時服務員經常主動添茶,又有禮貌招呼;另外餐廳供應一次性筷子頭,衛生又環保,兩全其美,服務與安排都真係值得一讚再讚!餐廳有好多唔同特色套餐、推介菜式或單點食物供選擇。今晚我哋一於食得豐富,就揀咗兩個套餐+我至愛嘅一款限定推介菜,兩個人share盡情享受!所選兩個套餐分別:《海膽

所選兩個套餐分別:
《海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐》&
《美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪套餐》
推介限定菜式:
《海膽焗原條海參》,特別為我而點的一道菜,因我勁鍾意食海參⋯⋯哈哈哈😉!

除了主菜不同,兩個套餐都有沙律、刺身、食事、湯和甜品,真係超豐富。今晚晚餐開動啦😋

- 沙律:
《煙燻鴨胸沙律盛合杯》
胡麻醬配上煙鴨胸+沙律菜,非常醒胃又配合,大大提升了味蕾

煙燻鴨胸沙律盛合杯

- 刺身
《三點刺身 - 牡丹蝦、三文魚、北寄貝》
牡丹蝦:超鮮甜爽口,大大隻牡丹蝦放入口中,勁滿足!
三文魚:一入口已食得出肥美鮮甜嘅感覺,超正!
北寄貝:一樣超新鮮甜美,好好食

刺身:三點刺身

《海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮餐》

- 主菜1:
《鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦》
廚師嘅精湛廚藝,令我不其然上前欣賞拍照。以海膽醬+芝士焗制大大隻嘅龍蝦,簡直令我愛不釋口。龍蝦肉鮮甜爽口,混以海膽醬簡直鮮上加鮮,加上芝士嘅香濃魅力,簡直令龍蝦錦上添花,真係超超超好味

鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦

- 主菜2:
《北海道黑松露帆立貝》
鮮甜肉厚嘅帆立貝,配上點點嘅黑松露香,互相發揮作用,好好食

北海道黑松露帆立貝

- 主菜3:
《招牌脆皮煎鰻魚》
我另一個至愛食物-鰻魚,果然以招牌行頭,厚厚嘅鰻魚口感豐富、煎得份外香脆,加上少少醬汁,超超超好食

招牌脆皮煎鰻魚

《美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪餐》
- 主菜1:
《西京醬煎煮銀雪魚》
超級出色的配搭,肉嫩鮮美嘅銀雪魚配上欲罷不能嘅西京醬,再一個超超超美味

西京醬煎煮銀雪魚

- 主菜2:
《北海道二本蟹爪配香煎牛脷》
~蟹爪:二本蟹特別鮮甜又啖啖肉,好好食。
~牛脷:牛脷獨特嘅味道,加上厚厚的令口感倍增,煎得簡直一流!

北海道二本蟹爪配香煎牛脷

- 主菜3:
《美國薄燒牛肉》
充滿牛肉香味嘅薄牛,中間混合脆香蒜片,令我一食再食,超級正!

美國薄燒牛肉

- 樂師傅海膽菜式推介:
《海膽焗原條海參》
Menu見有三款限定海膽菜式,當中有款係海參,一定要食⋯⋯哈哈!第一次食本身已鮮甜嘅海膽做醬汁焗煮原條海參,令爽口又厚身嘅海參充分混合海膽鮮,好特別超好食,正

海膽焗原條海參

- 食事:
《S2特式黃金炒飯-黑松露》& 《野菜炒拉麵》
我哋各點一飯一麵,黃金炒飯可選一種配料,我哋揀咗黑松露,獨有嘅黑松露混合粒粒蛋香炒飯,超正;拉麵炒得好彈牙,一點都唔肥膩,一樣好味道。
S2 特式黃金炒飯(黑松露)
野菜炒拉麵

《s2鐵板紙包蜆湯》
一袋袋嘅紙包湯放在鐵板上,視線自然被吸引過去,服務員整袋上枱即時剪開,有特色更能保持熱騰騰。大大隻嘅蜆肉、健康嘅秋葵海帶,令蜆湯更清甜美味,非常暖心

s2鐵板紙包蜆湯

《燒野菜 + 焗雜菌》
同樣兩款蔬菜各點一款,燒野菜清新、雜菌味香,兩樣一啲都唔油,伴飯麵一流。

- 甜品
一餐豐富嘅鐵板燒晚餐,以雪糕泡芙作為總結,簡直超級大滿足

今晚的一餐日本鐵板燒料理,我倆食得超級大滿足,無論食物味道質素、套餐豐富程度、服務招待水準、廚師精湛烹調,都係一流優質
。見到餐廳正推廣海膽盛宴,同埋仲有好多款唔同豐富套餐,我哋必定好快嚟「S2鐵板燒 」再嘆過
2018-10-23
煙燻鴨胸沙律盛合杯