今晚即興想去鋸扒,但又吾想食得太貴,誤打誤撞之下,竟然去左間水準高得來,仲要價格吾貴嘅牛扒專門店<Top Blade Steak Lab>,呢道仲要有無限量嘅炸薯條供應,真喺啱曬我哋呢啲為食鬼啊!!~餐廳就在新城市廣場,坐扶手電梯落到地下1樓,再轉左就會見到。門口招牌有隻牛頭,一眼就可以認到。平日晚上8點左右,餐廳都幾多客人,不過好好彩,吾洗等好耐已經可以安排入座。餐廳環境都算坐得舒服,而且有酒精消毒液同口罩紙袋供應,夠曬衛生。餐牌就係一張過,供應牛扒類、豬按扒,同埋Burger,絕對係貴精不貴多。另外亦有沙律、湯、小食同甜品供應,當然仲有重點之一,任食薯條啦!!餐廳服務員會先介紹一下餐牌上面嘅食物,都幾細心。另外,餐廳可以用QR code落單,都幾方便。先來每人一客任食薯條,全部新鮮即炸,入口夠曬香脆,而且枱上有黑椒同茄汁供應,加上調味更加好食。<Iced Dirty Lemonade $45>自家調製嘅Dirty Lemonade檸檬特飲,帶點兒柑桔蜂蜜同埋有少少檸檬味,入口微甜。<Mojito $48>無酒精雞尾酒用上新鮮青檸及香葉

<Iced Dirty Lemonade $45>

<Mojito $48>
無酒精雞尾酒用上新鮮青檸及香葉,帶有微微的薄荷香味,非常清新。

<美國390日榖飼Prime級平鐵牛扒 $268>
主角美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒出場,是厚厚的兩塊牛扒,餐廳建議用上三成熟來煎烤,熟度同味道都調配得剛剛好,外面有微微焦香,裏面嘅肉汁能夠完全鎖住,牛肉味夠濃,由於牛扒嘅油脂分佈得非常平均,所以咬落去非常嫩滑,而且好腍,非常juicy,簡簡單單咁配上碟上面嘅鹽嚟一齊食,已經非常好味。
另外值得一讚嘅係,碟上面配上嘅薯蓉非常幼滑,仲有淡淡牛油香味,非常好食啊!!

<西班牙栗飼豬鞍扒 $160>
除了牛扒,我們都叫了一個豬鞍扒嚟share。豬鞍扒嘅份量好多,而且好大塊,雖然佢好厚肉,但係一啲都唔韌。豬按扒嘅肉質感覺非常實在,但係佢入面都充滿了油脂感,咬落去充滿肉汁,而且仲一啲都吾會覺得乾同鞋,水準非常之高。

西班牙栗飼豬鞍扒

整體來講,餐廳供應嘅牛扒同豬鞍扒質素都好高,價格亦非常合理,而且仲有任叫任食薯條供應,值得推薦吖!!~

• 西班牙栗飼豬按扒
  • 任食薯條