2021-11-11 159 瀏覽
到牛頭角開會,咁啱啲FD喺哩頭返工,當然要一齊食飯啦。FD話去一間她好中意啲西餐廳食,地膽推薦當然要去試試。 估唔到哩間工廈餐廳夜晚都幾多人,半間餐廳都滿左,門口擺左好多水樽,好得意,同埋台同台之間間隔都算大,唔錯。晚市都提供2人套餐,包埋沙律湯2份主菜同甜品飲品,就揀哩個套餐試試。餐前麵包有兩款,長條果款冇乜特別,但是麵包片超好味,睇落嗰樣都麻麻地,食落估唔到好脆口,同埋牛油有加黑松露,點埋一齊食,好正。沙律品種都幾豐富,有藜麥,紅菜頭,沙律菜,番茄,啲菜好fresh好清甜,搭配啲酸甜醬汁好惹味,一碟全部食塞。今日餐湯喺粟米湯,食落又唔喺好重粟米味,反而奶油味重啲,OK喎。主菜揀咗煙三文魚薄餅同炭燒安格斯西冷牛排,薄餅好快來左,哇,哩間餐廳落料一啲都唔孤寒,大大件啲煙三文魚都有5-6件,上面仲搭配埋火箭菜,餅底好薄好脆口,勁like。都好彩喺薄底,食落都未算好飽,如果是厚批,一定食唔噻。牛扒最熟只可以揀7成,有少少失望左,因為我唔喺好中意食生牛扒。侍應都好好,叫我試下,話7成食落唔會覺得好生。牛扒切開黎,裡面仲喺紅色嘅,好似好生咁,但超juice lor,啲汁水留塞成個碟。食左一啖,

藜麥紅菜頭雜菜沙律

煙三文魚薄餅

牛扒最熟只可以揀7成,有少少失望左,因為我唔喺好中意食生牛扒。侍應都好好,叫我試下,話7成食落唔會覺得好生。牛扒切開黎,裡面仲喺紅色嘅,好似好生咁,但超juice lor,啲汁水留塞成個碟。食左一啖,又真喺感覺唔到生喎,可能喺炭燒,表面好香口,仲有少少焦味,再加埋好重啲牛肉味,完全feel唔到牛肉生味,正,食到停唔落口!
炭燒安格斯西冷牛排

食完牛扒已經超飽,但是仲有甜品可以期待,今日啲甜品喺泡芙。甜品嗰樣都幾特別,睇落似蛋糕多啲,泡芙中間喺香草cream,未算好甜,配搭表面啲朱古力醬,好味。

埋單603HKD,以佢地質素黎講,又真喺好抵,如果唔喺工廈餐廳,應該要貴唔少,哩間餐廳可以再encore!
2021-11-10
藜麥紅菜頭雜菜沙律