2020-06-14 162 瀏覽
我地平時都好鍾意飲茶,今日lunch hour 去左譽宴試吓呢個午市套餐,果然係唔錯嘅選擇!一坐低黎返壺茶先!我鍾意飲鐵觀音,啖啖回甘味,呢到嘅茶落足茶葉,飲落好夠味👍🏻豐料老火湯,今日應該係老黃瓜湯,一個瓦煲有成5-6碗,味道濃郁,飲得出無落味精。點心拼盤,4款點各兩年,燒賣、蝦餃、潮州粉果、穀物糕,即叫即驚熱辣辣送到,味道唔錯。燒味拼盤,叉燒、燒肉、海蜇。叉燒甜蜜,燒肉香脆不肥膩,海蜇爽口彈牙,呢3寶無得頂。杭州香醋一口骨,炸得夠鬆脆,每一口都佈滿杰撻撻嘅香醋汁,再加啲香薑絲伴碟,開胃醒胃。乾隆石窩炒飯,上到枱時仲喳喳聲,拎鐵羹再炒兩炒,香氣撲鼻。加了帶子粒、瑤柱、翠玉瓜,令分明嘅米粒不會太乾。今日嘅精選甜品係紅豆沙,食入口啖啖紅豆溶,非常有誠意。限聚令下無損茶腳心情,午市依然座無虛席,可見食物質素有返咁上下吸引。

豐料老火湯

點心拼盤

燒味拼盤

杭州香醋一口骨

乾隆石窩炒飯

精選甜品

今日嘅精選甜品係紅豆沙,食入口啖啖紅豆溶,非常有誠意。

豐料老火湯
點心拼盤