2019-03-21 1248 瀏覽
呢間放題一出地鐵就見到好方便,約朋友都好方便。同一幢大廈還有另一間規模頗大的放題店,記得約朋友要講清楚地址呀。兩所集團的放題我都食過,各有特色。而呢一間比我既感覺係刺身更為出色,另有一些原創食物。魚生種類眾多,蝦都有甜蝦、虎蝦同珍寶蝦三款。用app落單有相參考,但我睇錯一張貌似北寄貝的相,後來才發現係吞拿魚。各種刺身質素都係水準以上,因為朋友係玻璃肚,呢一餐既刺身好夠凍都好重要。三款蝦都幾彈牙,吞拿魚超水準送上雪花的腩位,唔會有腥味! 食完生冷野叫左一窩蟹粥暖胃,份量唔多兩個人都可以吃光光。蟹身比較細蟹肉都幾多,仲可以用蟹膏伴粥食。因為有蔬菜粟米煮粥,甜甜的好易入口。酒樓先有既瑤柱扒豆苗都有得嗌,茨汁淡淡地唔鹹,如果有小朋友同枱食飯真係必點呀。壽司方面款款係迷你size, 一口一粒不經意食左好多件。最值得點池魚同燒左口魚壽司,兩款入口滑溜可以encore!其他放題未必有既避風塘魷魚做法都幾似模似樣,一碟有3件總共6隻腳。個人覺得一點都唔辣,鹹香味突出。食到一半可以出去自助取飲品小食或甜品。小食主要為日式前菜,另有沙律吧供應飲品連枝裝既都有,更有日本提子酒同啤酒,唔飲甜既亦可以揀樽裝茶同

刺身

椒鹽魷魚

飲品連枝裝既都有,更有日本提子酒同啤酒,唔飲甜既亦可以揀樽裝茶同水。

串燒類食物以肉為主,不油膩唔需要加檸檬都好好味。

芝麻雞翼更加係我去到邊間放題都消滅幾隻的心頭好。雞翼多肉仲有肉汁唔係翻炸架 。

甜品有3個櫃的貨量。一個放雪糕冰條,推介榴槤雪條同mega脆皮雪條。一個存放包裝甜品,有乳酪、豆腐花。最後一個放散件甜品,全部都係一口一件的大小。

上圖有蓋心形盒裝甜品好岩女仔,係椰汁西米布丁,食完可以留個盒做記念。另自助區有心太軟供應,有射燈照住食落仲係流心,唯一係食到底部比較多油。

當日仲試左白桃&朱古力慕絲、軟芝士蛋糕、檸檬蛋白撻,全部都無伏可以留肚食多D。

甜品

Lunch週末時段放題$178,可以食足三個鐘。用app入單無漏單上菜都好快,食得快飽得椰汁西米快我同朋友傾下計坐到2點已經可以全身而退

刺身
  • 香蔥池魚壽司