每次經過這間餐廳都會想試下佢既抹茶蛋糕, 岩哂一眾喜歡抹茶既朋友到來品嚐,蛋糕 及 蛋卷都有不同口味選擇, 色彩繽紛, 當然最受歡迎的就是抹茶甜品啦! 但這裡除了甜品外, 似乎還有其他日式和風晚餐 及小食, 我和朋友決定入去餐廳坐下來慢慢揀, 首先睇到餐牌有個晚市套餐, 有8款烏冬配上不同配料任君選擇, 包括湯烏冬及冰陣冷烏冬, 套餐配上招牌皇室紅茶,及一個甜品, 蛋卷有3種口味可選(抹茶,香草, 黑芝麻), 還有macaron 及日本草莓小蛋卷可供選擇。有套餐絕對岩哂我呢d 有選擇困難症既人啦!除了烏冬餐, 店內亦有另一個套餐有沙津+飯+烏冬+甜品, 非常豐富原來餐牌上有介紹到這裡的是"海澡烏冬", 較為獨特, 海藻含豐富食物纖維及維生素, 絕對是健康美味之選set dinner 無疑係最抵食的, 有主菜, 飲品及甜品, 於是我地點了兩個套餐, 首先到的是皇室特級紅茶, 入口清新帶甜,不會有苦澀味, 而且茶香十足!另外 點了這個宇治抹奶茶, 抹茶控這個必試的, 抹茶味濃厚帶陣陣奶香, 可惜份量太少, 美中不足這個是雪魚套餐, 沙津是選用有機菜, 新鮮有益, 唔怕有農藥及有泥味!雪魚配
店外的蛋糕櫃
烏冬套餐
套餐,  有飯加細烏冬
海藻烏冬
甜品餐牌
皇室特級紅茶
宇治抹茶牛奶
這個是雪魚套餐, 沙津是選用有機菜, 新鮮有益, 唔怕有農藥及有泥味!雪魚配上秘製燒汁及芝麻, 醬汁有少許甜味,非常獨特, 能帶出雪魚的鮮味及香味
, 另外, 細細碗的海藻烏冬, 用鰹魚湯底, 好清甜, 不會太濃味,而且份量剛好!
雪魚飯,細烏冬
溫泉蛋海藻烏冬, 一樣配上新鮮沙津, 烏冬煙un 彈牙, 有口感, 溫泉蛋撈落烏冬到令口感更滑溜, 味道適中, 唔會覺得好重味精 , 我連湯底都不放過。。哈哈!
溫泉蛋海藻烏冬
雜錦天婦羅, 有天婦羅炸蝦, 茄子, 蕃薯, 秋葵, 雖然油炸食物, 但不會覺得好油膩, 食物新鮮好味, 但略嫌貴了一點!
雜錦天婦羅
抹茶蛋卷, 抹茶味真係好濃厚, 蛋卷好軟熟, 香味及味道適中, 不會過份甜

日本草莓蛋卷, 草莓鮮甜不酸,配上軟綿綿又香噴噴既蛋糕,實在是天衣無縫
日本草莓蛋卷,  抹茶蛋卷
呢款抹茶芭菲, 賣相極度吸引
, 超多配料, 有抹茶軟雪糕,小丸子, 紅豆, 抹茶啫哩,杏仁脆片, 雪糕非常好味, 入口即溶,食完個心都熔化了
抹茶雪芭
2017-03-07