2017-01-18 1905 瀏覽
本人自問對食都好隨便,但好食會講,難食就最多冇下次,但呢間就一定有下次,自問雞煲都食過好多間,來來,一品,長城,筲箕灣的,如果話係水煮....又未至於,倒不如話間間都各有特色,但呢間個味道真係咁多間都不及,的獨特GA香味,其餘個幾間,其實有兩間係偏咸左少少,食唔出個雞味,唔知係唔係用來遮左D雪味喇?另外兩間仲似水煮(水浸),食件雞就冇咩味上到,雞本身都唔新鮮,但呢間真係好明顯雞滑,入味之餘,仲食得出食材本身既味道,而且份量好似比其他鋪多DD,食完個煲好滿足,好奇妙.食完個雞煲,加湯做火鍋,先明白,上雞煲時,老闆娘叫伙記起煲時動作,原來係令D醬料唔黐底,打邊爐時冇咁易爖底.到火鍋料,脆骨腩非常脆(新鮮),原來老闆娘會自己包水餃同餛飩,就點左來食,明顯係即日新鮮包,唔係包定雪幾日個D,大大粒,足料,完全唔同其他鋪頭,西洋菜,超甜栗米,正~~仲點左個炸支竹同,皮蛋同青瓜,等水滾時食都好正,炸支竹係新鮮炸,就咁食都好好食,所以好快食哂影唔到,最後點埋個午餐肉,識食既都知打邊爐食佢係幾咁邪惡既事.

題外話/補充資料: 最後食到尾聲,老闆娘見我地3個人叫咁多野食(因為有1位女性),問我地好唔好食,咁多都食得哂,同老闆娘吹左一陣,原來佢對食材,伙計,鋪頭整潔都好有要求,好少鋪頭用白色面既檯,佢話易睇到污漬,地下冇食物殘渣,又成日提點伙計幫客人清骨清碟,客人食得舒服坐得舒適~~我即刻諗,咁又係喎,都未試過雞煲打邊爐可以食得張檯咁乾淨.至於食材,老闆娘話,食物好食,D客自然會返轉頭,唔想好似出面D鋪咁,搞任食或者入差少少既貨,D食物味道完全唔同哂,D客實唔會再來.如此有心的老闆,下次一定再來~~ 門口和附近有少量咪錶車位
2017-01-14
  • 涼拌小食