2017-06-23 717 瀏覽
玫瑰餐廳陳儀興,名字好特別,位於新蒲崗近Mikiki商場右手邊爵祿街街頭,行2分鐘便到。雖然是茶餐廳格局裝修比較簡樸,但火鍋食物水準卻出乎意料新鮮又抵食,食過之後包你回味無窮。店內貼滿各式各樣美食作重點推介,有不同口味雞煲、烤魚、花膠雞和少炒,款款精美,未食已流哂口水。這裏主打龍蝦海鮮拼盤和真材實料南瓜湯,當然必點,看看是否真材實料,货真價實。其它火煱配料,打邊爐非豬、牛不可,分別叫了招牌手切本地肥牛(細)和極品西班牙豚肉,加上龍蝦海鮮拼盤沒有蠔(店员表示龍蝦海鮮拼盤以龍蝦為主打,必有,其它海鮮次次不同,看當日海鮮來貨那幾款新鮮才作安排,儘量以最新鮮材料給食客,夠體贴👍👍),所以再點了美國桶蠔,加上支啤酒,足夠2人食飽有餘。龍蝦拼盤未到,先上南瓜海鮮湯,店員話趁未滾任何海鮮配料前,可以先試飲這湯底,話用大量鮮蝦煲的,包你話正。試完半碗,那種鮮蝦鮮甜味真係好好飲,非常濃郁,加上南瓜那種清甜,真係回味。😋😋👍跟着龍蝦拼盤和生菜盤上檯, 龍蝦拼盤擺得非常吸晴,今日配料有有原隻龍蝦、扇貝、鮑魚、海中蝦、花蟹和超大花甲共6款之多,非常豐富,而且款款都新鮮靚料! 連靚底和大盤生菜也只是HK$198

南瓜湯

非常豐富,而且款款都新鮮靚料! 連靚底和大盤生菜也只是HK$198,價格之超價,又靚又新鮮,我一定要推介出去,十個like。👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍😁
龍蝦海鮮拼盤

先食龍蝦,雖然只是HK$198,但絕不將價就貨,斤兩十足,龍蝦滾了4分鐘啱啱好,肉質鮮甜,非常彈牙,還有不少蝦膏,超正!😋😋😋
龍蝦海鮮拼盤

其它扇貝、鮑魚、海中蝦、花蟹和超大花甲,我也是滾3-5分鐘,免得肉身滾過頭,變韌了不爽,全部好新鮮,食得大滿足。😅
食完海鮮,兜湯底期間雖然溝淡過2次,但依然鮮味十足,要開始食肉}。😆

招牌手切本地肥牛 - 切得好靚,成朵花咁靚每一片厚薄大細一致,脂肪分佈平均,只滾拾數秒便食,那種牛味香濃,肉質嫩滑感覺, 軟腍多汁,令口感豐富,味蕾滿足,好好食。😋😋😋
手切本地肥牛(細)

至於極品西班牙豚肉,比內地豬好食得多,肉質肥瘦適中,滾後軟嫩無比,肉味香濃十足,完全不韌,好正。👍
極品西班牙豚肉

而美國桶蠔肥大肉美,鮮甜無比,食落難得無沙,超爽。滿足口感,齒頰留香,爽甜。

美國桶蠔

最後一定要試這碟響鈴,響鈴都是自家製,上檯時還熱熱的,好香的豆味,真是意料之外。稍稍浸一浸湯2-3秒,那種外脆內軟,佔滿了海上鮮鮮甜湯汁, 口感十分豐富,超級正!👍👍👍
響鈴卷

整體而言,「陳儀興」的 火鍋湯底和配料都極有水準,非常出色,價錢絕對超值,性價比高,而店員招呼到位,吃得開心!我會一定介紹給朋友前來試這茶餐廳級別,但高級火煱店水準。好正👍👍👍👍👍

2017-06-21
南瓜湯
龍蝦海鮮拼盤
手切本地肥牛(細)
極品西班牙豚肉
美國桶蠔