2024-02-20 1463 瀏覽
𝟚年前黎食婆婆有四品料理今次是第𝟚次回訪轉左新餐牌點餐跟之前有點唔同😂主打日式家庭料理有蝶豆花水及青瓜水免費任飲而裝潢以昭和的復古風格精緻家具、掛牆電話、昏黃吊燈令人置身於日本昭和時代🌟前菜啤酒柚子蘿蔔漬🥙 (免費)蘿蔔切成細細粒,加上酸甜的柚子醃製,食落清爽又開胃,但食唔到啤洒味道自選午市套餐 (主食+配菜組合+米飯/蔬菜+以𝟠折追加飲品)1️⃣主食芝士茄子豆腐田樂燒🧀🍆鍋裡面配料豐富有大量枝豆、茄子、豆腐及車厘茄被鹹香的燒芝士覆蓋住,食落有好濃郁芝士味,但後來越食越覺得鹹😳,呢道菜一定要配飯食😂配菜組合桂花冷蕃茄🍅 原個蕃茄已去皮,配上香甜桂花糖漿又酸又甜幾開胃,但淨食蕃茄覺得好酸🫢梅子牛油果冷豆腐🥑牛油果醇厚配搭冰冰涼涼的冷豆腐,但豆腐口感結實唔係滑溜質感,上面有少量梅子醬超酸好醒胃,食豆腐感覺都幾清新健康米飯牛油木魚絲飯🍚日本人受歡迎的貓飯,將大量木魚絲及牛油撈埋米飯再自行加入醬油添增風味飲品番石榴蜂蜜綠茶🍹好奇怪🤔,第一啖入口有一大陣類似醋味的物體差啲嗆到😲,但後期聞到及飲到好香的番石榴味,而茶底是發酵茶,有少少酒精成份,好好奇有冇加醋😂2️⃣主食日式滑蛋吉列豬扒🐷吉列豬扒外層黃金酥
𝟚年前黎食婆婆有四品料理
今次是第𝟚次回訪轉左新餐牌
點餐跟之前有點唔同😂
主打日式家庭料理
有蝶豆花水及青瓜水免費任飲
而裝潢以昭和的復古風格
精緻家具、掛牆電話、昏黃吊燈
令人置身於日本昭和時代🌟

前菜
啤酒柚子蘿蔔漬🥙 (免費)

1️⃣主食

飲品
番石榴蜂蜜綠茶🍹

2️⃣主食
日式滑蛋吉列豬扒🐷
吉列豬扒外層黃金酥脆,但內裡肉質偏乾柴較為遜色,配搭新鮮香滑的日式滑蛋,用黎送飯一流👍🏻

配菜組合
秋葵豚肉向風沙律🥗
大量秋葵口感爽脆香黏及生洋蔥絲越食越辣,豚肉口感軟身,配上酸酸甜甜的醬汁幾開胃

梅酒啫喱昆布螺肉🧆
一開始以為係甜品杯,啫喱酸酸甜甜幾開胃,但食唔出梅酒味,螺肉爽口彈牙,呢個配菜幾特別

米飯
明太子茸飯🍚
米飯混入明太子茸,味道鹹香帶點微辣

飲品
香桃茶(熱)🍵
茶包帶有濃濃的蜜桃香,飲落甘香撲鼻及解膩

整體來講食物質素不過不失,大致上每道菜有幾種不同的味道感到獨特新奇,朋友覺得奇奇怪怪麻麻地鍾意,但我接受能力高,而價錢相對貴左少少,但食物賣相及環境勝在打卡一流,可以試試😂
店內另設婆婆雜貨店有日系商品擺設🎏售賣,食完飯後可以逛逛,記得要上網預約😌
2024-02-17