2018-10-04 2152 瀏覽
今日同兩個阿姨去左屋企附近既名家食tea。😋名家係蔡瀾既一樓,平日既下午茶時間其實附近既餐廳都唔會太多人,所以坐得幾舒服😌原來呢間名館既下午茶真係幾抵,38蚊個飯餐連飲品小食唔駛加一!!!😱我同兩個阿姨大家叫D唔同既款可以試多D😜飯類就叫左個豚王滷蛋飯🐷咖哩厚切吉烈豬扒飯🍛同埋鮮摘蟲草花蒸滑雞飯🍚(三個都係🐷)三個黎講我覺得吉豬🍛賣相最好同最抵食,豬扒都幾大塊咖哩汁都調得唔錯👍🏼蟲草花蒸雞飯就有D乾身,可能一早蒸定左翻熱出黎。豚王🐷滷蛋飯個豬肉都醃得幾好食,唔會太咸,但個人不太喜歡肥豬肉,所以唔覺得有咩特別。小食我地就揀左一口小籠包🥟蝦餃王同埋銀湖天鵝酥😋可惜原來佢落錯單😅畀左個蓮藕餅我地。阿姨以為係我叫的,所以一上左菜佢食左我地先發覺落錯左單就算啦🤣小籠包個皮都唔算好厚,湯就唔係好夠多,但肉餡都幾好唔會好乾好鞋,呢個唔錯。我覺得天鵝酥整得最靚,仲要用個好似雀巢型既底裝住😍入面係紫薯餡,唔算好甜同滯,食左飯同咁多咸點中和返都唔錯。😋蓮藕餅就相對普通,有D油,蓮藕唔算好多但佢個肉餅都幾彈牙既😀😚而且再睇埋晚市menu發現呢D點心正價都要50蚊一份起,咁當然正價既份量會多D,但下午茶都可以

咖哩厚切吉烈豬扒飯

鮮摘蟲草花蒸滑雞飯
蟲草花蒸雞飯就有D乾身,可能一早蒸定左翻熱出黎。
豚王滷蛋飯

鮮肉一口小籠包

銀湖天鵝酥
鑊仔生煎蓮藕餅
而且再睇埋晚市menu發現呢D點心正價都要50蚊一份起,咁當然正價既份量會多D,但下午茶都可以試到,仲有連埋飲品,所以真係好抵👏🏼
2018-10-02
咖哩厚切吉烈豬扒飯