❀ MUTA Restaurant #尖沙咀 ❀❗️超悠閒榻榻米Cafe 菜式精美打卡一流❗️——————————————————又有一間新開張嘅Cafe,今次嚟到位於尖沙咀嘅美麗華中心。Cafe充滿日係風情,門口擺滿植物,內裏仲有超打卡嘅榻榻米座位🥰原來佢係另一間我超級喜歡嘅餐廳,ATUM Restaurant嘅姐妹店💓ATUM 嘅菜式擺盤精美,大膽fusion得來味道又出色。今次MUTA 同樣保留求變、創新嘅理念,不過就走更加輕鬆悠閒cafe嘅路線,菜式仲係以少鹽少油嘅方式製作。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Toast set $288/2 (3.7/5)♥ Toast with Homemade Jam ♥ Pumpkin & Pistachio Soup♥ Assorted Canapés♥ Fresh juice/ tea/ coffee 人氣toast set,可以自己烘麵包又可以打下卡📸!本身有兩大個已經預先預熱嘅朱古力酥,口感酥脆,牛油味香濃,充滿流心朱古力醬。另外可以自己燒貓型多士、sourdough、迷你朱古力燒餅。配上自家製熱情果醬、忌廉同埋牛油。嗰set仲配兩隻溫泉蛋、南瓜湯、
❀ MUTA Restaurant #尖沙咀 ❀
❗️超悠閒榻榻米Cafe 菜式精美打卡一流❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Toast set $288/2 (3.7/5)
♥ Toast with Homemade Jam
♥ Pumpkin & Pistachio Soup
♥ Assorted Canapés
♥ Fresh juice/ tea/ coffee
人氣toast set,可以自己烘麵包又可以打下卡📸!
嗰set仲配兩隻溫泉蛋、南瓜湯、迷你泡芙。
唔好睇佢樣樣野細細粒,加加埋埋都幾飽肚👌🏻。
味道就不過不失啦,都係正常麵包、甜品,不過勝在有得玩下幾過癮🤣。
另外亦包每人一杯特色飲品,我哋分別嗌左熱茶Candied Almond Tea、Matcha Latte。
Matcha Latte

☞ Anchovy/ Cabbage & Cream Orechiette $138 (3.8/5)
貓耳朵都算係香港Cafe比較喜歡使用嘅意粉,可能貪佢細細粒幾得意,口感又帶點彈牙。
配上鯷魚椰菜忌廉醬,賣相唔算好吸引,不過入口都唔錯😳味道鹹鹹地有少少似吞拿魚茸嘅味道。

☞ Meatball Yakitori $78 (4/5)
鍾意居酒屋嘅相信對雞肉棒串都唔陌生,呢間嘅雞肉棒串比起一般嘅更加香脆,應該係微炸,我幾鍾意❤️。
內裏亦有吹口嘅雞軟骨,配上蛋黃燒汁,味道唔錯!
呢個價錢有三大條都算幾抵👌🏻。
Meatball Yakitori

☞ Chocolate Ganache $108 (4/5)
雖然呢個甜品真係非常邪惡又膩,但真係幾好食🥰!
大大嚿朱古力ganache,口感有啲似更加稠身濃郁嘅慕絲,口感順滑,入口即溶。
朱古力味香濃帶苦,唔會太甜。
另外仲有配上紅桑莓平衡甜膩。
Chocolate Ganache

——————————————————
✨整體味道: 3.9/5
✨環境裝修: 4.5/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.7/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
有休閒舒適嘅環境,到處都可以打卡📸菜式方面選擇都幾多,精美得來亦帶點玩味,輕鬆嘆返個下晝都唔錯!
Matcha Latte
Meatball Yakitori