2021-06-16 173 瀏覽
呢間「立体派」拉麵店係來自日本大阪的著名冠軍級拉麵大師林隆臣,再夥拍日本廚藝界領袖人物松村貴大開嘅。先講吓佢個位置原來都相當唔起眼,雖然位於港島區人來人往嘅中環,但搵路嘅時候發現係一條巷仔入面夜晚仲有啲霓虹燈指路,其實諗落都幾似日本嗰種低調又好食嘅拉麵店嘅感覺,有一種神秘感店內環境比想像中大,閒日嘅夜晚去竟然完全唔使排隊座位都算舒服唔會好逼。「立体派」其中一款多人叫嘅就係佢嘅白湯~特級白湯(大) $118我自己都算係幾鍾意試下雞白湯味嘅拉麵所以揀咗白湯,嚟到真係超級大碗對比對面嗰碗東坡肉真係勁大碗﹗﹗﹗值得一讚係佢一上到係熱辣辣,無論碗同個湯底都好夠熱,飲落超暖胃而且雞白湯唔會好咸,飲多幾啖都唔怕漏叉燒切得好薄,令到佢好索湯味,食落油脂分佈唔錯,易咬唔痴牙又夠入味。九味醬油湯拉麵 $88另外係鏗魚醬油湯拉麵,好香鏗魚味,不過我個人就鍾意雞白湯多啲,而東坡肉真係肥仔指數 100%如果我一個女仔食應該食唔晒咁多肥豬肉,雖然整得好入味又好夠冧身,但真係偏油啲,好快滯,同人share一兩舊會好啲。我哋飲湯同清底指數係好似下面咁我自己食雞白湯都,因為湯底唔會太咸,飲多幾啖都覺得ok!

店內環境比想像中大,閒日嘅夜晚去竟然完全唔使排隊
座位都算舒服唔會好逼。

「立体派」其中一款多人叫嘅就係佢嘅白湯~
特級白湯(大) $118
對比對面嗰碗東坡肉
真係勁大碗﹗﹗﹗
而且雞白湯唔會好咸,飲多幾啖都唔怕漏
九味醬油湯拉麵 $88
我哋飲湯同清底指數係好似下面咁
我自己食雞白湯都,因為湯底唔會太咸,飲多幾啖都覺得ok!