2019-05-06 113 瀏覽
放假專登跟朋友嚟食呢間餃掂,一出太子站行3分鐘就到,真係幾方便。見到佢lunch time入面坐滿晒人,就知道佢啲嘢食一定好有水準。我地嗌咗佢嘅招牌菜,至尊松茸豬肉餃跟狀元九鼎湯,啲餃子賣相非常好,一咬落去就食到好新鮮嘅豬肉,啲肉汁咇晒出嚟,仲有好香嘅松茸味。佢嘅狀元九鼎湯飲得出真係落足料,有好重嘅粉葛味,一啲都唔油,感覺好健康。另外我哋嗌咗佢嘅龍鳳松茸煎雙餃。一擺上枱就聞到好香嘅松露味,煎到熱辣辣、脆卜卜嘅餃子一樣好多肉汁,黑松露同白松露嘅味都好出,真係食到停唔到口。黃金原味皮蛋個賣相都好吸引,皮蛋好通透,擺入口唔會有好重好重嘅皮蛋味,反而越食越香,個人認為就算平時唔鍾意食皮蛋,都一定要試吓呢個黃金原味皮蛋。上湯松茸時蔬都好有驚喜,啲菜好新鮮,配埋好香嘅杞子松茸上湯,真係好正。嘢飲方面,我哋要咗佢嘅自家製山楂雪梨水,因為有山楂,所以飲落酸酸甜甜咁,非常之開胃同埋解渴。一邊飲雪梨水,一邊食至尊餃子,真係好歎啊。

松茸豬肉餃

龍鳳煎餃