2021-06-10 50 瀏覽
🤎Basmati Indian Restaurant🤎每一次去到印度餐廳🇮🇳食嘢,啲員工同老闆都會同下你傾計🙈今次同Basmati印度皇老闆傾偈嗰時,發現咗好多新奇嘅事物,請教咗佢每一樣菜大概點整🤣🤣🤣(我偷睇到佢Office真係好似有張皇帝椅喺度,果然係印度皇每個set lunch 都配一碗蔬菜湯同 「白飯/naan/印度皇飯」🤍Vegetarian soup 蔬菜湯初初男朋友發現湯入面三色豆🤣,佢大為震驚😱😱,因為平時佢對三色豆都無咩好感。不過當佢試飲一啖時,原來個湯一點都唔Hea, 相當creamy,而當中有好香嘅黑椒味,亦有一點芫茜香。作為Soup starter真係十分適合🥰🤍Butter Chicken $118 呢個真係必點!雖然佢唔係好重牛油嘅香味,但佢嘅雞煎得好嫩口!有睇開@嘅片都大概知點整butter chicken。但呢度嘅Butter chicken超重蕃茄香味,一啲都唔辣,好岩香港人口味。老闆話佢地嘅蕃茄蓉最少要整一日,花好多時間調教到呢隻味。如果你第一次食印度野,不妨一試。🤍Rogan Josh 咖喱羊肉 $133唔好以為印度咖喱就整到好辣,其實印度咖喱主要
🤎Basmati Indian Restaurant🤎

🤍Vegetarian soup 蔬菜湯
Vegetarian soup 蔬菜湯

🤍Butter Chicken $118
Butter Chicken

🤍Rogan Josh 咖喱羊肉 $133
唔好以為印度咖喱就整到好辣,其實印度咖喱主要係食佢唔同嘅香料配搭。加上喺香港開得印度餐廳,通常都會就返香港人嘅口味,唔會整到太辣。佢哋嘅咖喱羊肉煮到好龍,都充滿着咖喱香味,不過我都係鍾意食Butter Chicken🤣
Rogan Josh 咖喱羊肉

🤍Indian Masala Tea
Masala的意思是綜合香料的意思,呢杯Indian Masala tea有綠豆蔻、丁香、玉桂、黑椒同薑。佢嘅辣味都幾出,但唔會太勁香料味,係可接受的程度。佢入邊係會落奶,所以飲落去有啲似港式奶茶不過就會有唔同嘅香料味,如果鍾意飲奶茶,可以一試。
Indian  Masala  Tea

🤍Naan 印度薄餅
我地食左一個Garlic Naan同Plain Naan🫓,份量超多,但因為個Butter chicken個sauce太好食,所以我地額外再叫多咗份來點汁食 。呢度嘅Naan比較少油,拎上手唔會覺得好油膩。男朋友就比較鍾意Garlic Naan,佢話口臭都要食喎🤣
Garlic Naan

🤍Samoosas 咖喱角
本身我同男朋友想試吓佢嘅咖喱角,就諗住叫一份,但係老闆話食四舊會太多。所以佢就轉左四舊炸茄子🍆俾我哋。如果你都想食嘅話,可以問一問佢,可唔可以轉做炸茄子。我同男朋友都覺得炸茄子好似天婦羅咁,感覺幾有趣,唔會太過油膩。而咖喱角入邊都係搵到三色豆🤣🤣🤣
咖喱角

唔知點解,呢度好多餸都有3色豆🤣