2023-01-20 263 瀏覽
元朗又新街有間幾靚既川菜小店叫十三少,佢樓底好高,裝修都摩登,入到去一啲焗促感覺都冇,兩個人仲可以坐卡位,坐得好寬敞舒服!店員招呼十分好,成日過黎加水😁我地今晚叫左個二人酸菜魚餐($388),都十分之抵食,要推介俾大家!前茶十分有趣,好似啲wasabi豆味道的爆米,幾好味。🔸️蒜泥青瓜 (8.8/10)都幾大碟,唔算好濃味,清清地既蒜味,但青瓜好脆身,好開胃。🔸️酸菜魚 (9.5/10)超。級。大。碟!!成兩個面盆咁大,超誇張!啲魚超級滑,一啲骨都冇!啲酸味麻味好balanced! 仲有好多菇同萵筍配料,好正好好味!暫時食過最好味既酸菜魚!😋🔸️十三少蒜香蟹飯(9/10)用荷葉包住黎蒸😍,有淡淡荷葉清香味+蒜味蟹香味😋飯粒粒分明,好好味!🔸️紅糖糍粑 (9.2/10)完美作結既甜品,好少食呢款紅糖糍粑。賣相吸引,容易share,每件煙靭既糍粑上面都有黃豆粉,點埋紅糖醬有多重口感同層次,好味之餘食落都有甜蜜感覺!啱哂情人家人黎食!✏️總括而言,坐得舒服又性價比高既酸菜魚!我會再encore去食!😁

前茶十分有趣,好似啲wasabi豆味道的爆米,幾好味。
🔸️蒜泥青瓜 (8.8/10)
都幾大碟,唔算好濃味,清清地既蒜味,但青瓜好脆身,好開胃。

🔸️酸菜魚 (9.5/10)

🔸️十三少蒜香蟹飯(9/10)

🔸️紅糖糍粑 (9.2/10)

• 十三少酸菜魚
  • 十三少蒜香荷葉蟹飯