2017-06-28 51 瀏覽
又係每月一次嘅八婆聚會,唔想再去啲限時嘅餐廳影響傾偈嘅心情,今次就千里迢迢走咗出銅鑼灣揾食!之前同屋企人食過尚鮮佐敦店,覺得可以再encore,所以今次就同朋友嚟試下銅鑼灣店嘅水準!銅鑼灣店燈光比較昏暗,所以入到嚟反而感覺比較relax,有種辛苦咗成日可以放鬆下嘅感覺!今次揀個二人精選套餐,上次試過冬蔭功湯底好正,可以飲完再加湯打邊爐,所以今次再encore個湯底,不過朋友就擔心冬蔭功湯底太濃所以再加埋個清湯雙拼!個冬蔭功湯底依舊足料,有好多蝦好多菇同埋配料,唔好過咸,好好味,我飲咗兩碗先叫店員幫我加湯開始烚嘢食!套餐嘅食物好快就上晒枱,都幾多嘢食架!一定要讚下個牛,手切架,啲雪花均勻,一食就知係靚牛,牛味濃厚,好香, 好滑口,呢碟特尚手切牛我同朋友都讚不絕口,最快清晒!另外鮮打牛丸同豬肉丸都係手打,手打嘅肉丸的確同平時打邊爐嘅急凍或者機打嘅肉丸有好大分別,食落有肉汁又爽口,我個人就比較鍾意牛丸喇!火鍋點可以無午餐肉架,所以我地都後加咗個韓國午餐肉,見到啲午餐肉排得咁整齊靚靚已經好開心,厚切成條狀,食起上嚟好方便,而且呢度嘅午餐肉唔係用cheap嘢,口感實淨,有香濃嘅肉味,就算致癌都忍

冬蔭功拼清湯湯底

套餐嘅食物好快就上晒枱,都幾多嘢食架!

二人精選套餐

鮮打牛丸拼豬肉丸

火鍋點可以無午餐肉架,所以我地都後加咗個韓國午餐肉,見到啲午餐肉排得咁整齊靚靚已經好開心,厚切成條狀,食起上嚟好方便,而且呢度嘅午餐肉唔係用cheap嘢,口感實淨,有香濃嘅肉味,就算致癌都忍唔住口

午餐肉

鯇魚片爽脆,其他都不過不失,standard嘢啦!

我相信我會為咗個牛同個冬蔭功湯底再帶其他朋友嚟幫襯!
2017-06-19
冬蔭功拼清湯湯底