2020-09-22 462 瀏覽
星期六返半日,久違地兩公婆嘆吓茶,揀咗太子地鐵站旁邊嘅呢間點心專門店。食物選擇唔少,基本上茶樓有嘅點心呢度都有,點心紙上嘅食物分類亦清晰易明。難得點心店都有燉湯飲,當然唔可以放過,蟲草花燉雞湯真材實料,湯渣非常多,入口味道鮮甜,感覺滋潤。鮮蝦腸粉加入韭黃令味道更清新,蝦仁大大粒,鮮味突出。蝦餃皇大大粒,皮薄餡靚,味道非常鮮美,煙韌嘅餃皮包住彈牙嘅蝦肉,冇得彈!鮮蝦菜苗餃亦係我嘅最愛,鮮甜彈牙嘅蝦仁加上鮮嫩嘅菜苗,比起蝦餃多一份清新。咬開透薄嘅餃皮可以見到原粒蝦仁,真材實料。北菇棉花雞亦非常出色,豬皮好入味,底部嘅麵筋亦吸收哂湯汁嘅精華。牛肉球大件夾抵食,牛肉、蔥同芫荽嘅比例啱啱好,入口亦唔會好重粉感。紫薯包口感鬆軟,紫薯餡清甜軟滑,味道唔會過甜,唔會太滯。除咗一般茶樓可以點嘅茶之外,呢度仲提供玄米茶呢個比較少見嘅選擇,茶味清新,味道淡而且唔苦澀,解膩消滯一流。近年飲茶都比較傾向呢啲新式嘅點心專門店,貪佢更加抵食,平日仲免加一,點心同樣即叫即蒸,質素唔錯,而且蝦餃燒賣之類仲可以逐件叫,最啱二人世界。見到隔離枱點咗八寶籠仔飯,香氣四溢,非常吸引,下次一定要試吓!

蟲草花燉雞湯

韭黃鮮蝦腸

鮮蝦腸粉加入韭黃令味道更清新,蝦仁大大粒,鮮味突出。
熱點蝦餃皇

鮮蝦菜苗餃

咬開透薄嘅餃皮可以見到原粒蝦仁,真材實料。
北菇棉花雞

鮮竹牛肉球

紫薯流沙包

紫薯包口感鬆軟,紫薯餡清甜軟滑,味道唔會過甜,唔會太滯。
玄米茶
蟲草花燉雞湯