之前同朋友約好咗去「走過十萬八千里找到你」慶祝生日,但可惜疫情肆虐,再次無得晚市堂食😭。餐廳打嚟同我哋取消Booking之際,話佢哋晚市會照開店做外賣,自取仲有八折添🥡。既然我哋都要搵嘢食買返去,於是就決定幫襯支持下😛。呢度樓層面積雖細,但裝修精致,絕對係一間靚靚打卡Cafe。女店員非常有禮貌,相信如果有得堂食,一定會係一個好嘅體驗。我哋嗌咗兩個意粉🍝同一份小食,食物即叫即整,熱辣辣,質素高。卡邦尼扁意粉配溫泉蛋($108),餐牌上註明係選用Pancella煙肉港式製法🥓,咁即係點?我估係指意粉落咗忌廉去煮,但正唔正宗又有乜所謂呢,因為最重要係好食。卡邦尼醬汁濃而不膩,芝士同煙肉帶出鹹香。題外話,原來溫泉蛋係分開上🥚,自己剝殼倒落去,儀式感十足。明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵($138),明太子口味嘅Pasta無得輸😋。明太子以外仲有蟹籽同三文魚籽,幾樣夾埋一齊食爽爽的,而且又夠鮮味。🐱貓耳朵粉似厚切嘅貝殼粉,口感富有嚼勁,兼且掛汁度高。唯一有少少挑剔嘅地方就係蟹棒得一條,有啲孤寒🙈。黑松露薯條配黑松露醬($68),🍟薯條好大盒,每條都新鮮炸起,所以好香脆,但另一邊廂,中間就相對無咁軟身。黑松
明太子岩鹽燒蟹棒貓耳朵
黑松露薯條配黑松露醬
黑松露薯條配黑松露醬($68),🍟薯條好大盒,每條都新鮮炸起,所以好香脆,但另一邊廂,中間就相對無咁軟身。黑松露二重奏衝擊味蕾,薯條本身已經有啲黑松露粒,另外仲有松露沙律醬。
飲品方面,嗌主食奉送一杯$52樓下嘅飲品,我哋要咗阿華田拿鐵☕️同玫瑰烏龍茶🌹。即使係外賣,但造型都唔馬虎,就好似花茶咁真係落咗幾片花瓣㗎。阿華田味道好濃郁,甜度適中。
總括嚟講,餐廳雖然係一間打卡店,但食物出品一樣掂👍。我希望疫情可以早日緩和,等大家可以出街放心啲,輕輕鬆鬆坐低食個飯。晚市堂食開返的話,我會再嚟幫襯。
2022-01-20
外賣自取