2017-05-23 3500 瀏覽
是日再次到觀塘工廈區覓食,從友人口中得知依家Go inside kitchen 係良心社企餐廳,所以決定去支持一下!餐廳位置於觀塘市中心的大馬路隔離的工業大廈,地點非常方便。上到去餐廳所在樓層就被依幅牆吸引住餐廳所走的是比較簡潔路線,沒有花巧的裝置,但卻有一大扇大窗,可以讓自然光輕輕透入,令人很relax午餐時段主力供應set lunch,價錢由$68致$238不等,豐儉由人。最後我們選了G餐及J餐,加配溫泉蛋及兩隻焗蠔。未上正餐前,先送上每人兩片的蒜蓉包。這個真的非常好吃,牛油和蒜蓉味非常濃厚,而麵包外皮烘很脆脆的,但白色麵包位卻保持軟棉棉的口感,這才是我最喜歡的口感友人的溫泉蛋先到,他一口就把蛋吃掉,都不留給我算了,起碼向他逼供下很到以下食評 : 溫泉蛋好滑,放埋口一吸就成隻啜晒蛋味好濃!好好食!不過海鹽重手左小小,希望下次可以把海鹽另上至於另一個小食,法式芝士煙肉焗蠔。蠔比較迷你,但勝在蠔味夠。而且餐廳也不吝嗇芝士和煙肉好了,到主角出場!新鮮空運8oz澳洲西冷配紅酒汁牛扒一到既時候非常震驚,好厚!友人仲心諗會唔會好生呢? ?因為只Order左7成熟一切開,幸好係幾完美既7成牛扒的

最後我們選了G餐及J餐,加配溫泉蛋及兩隻焗蠔。
蒜蓉包

未上正餐前,先送上每人兩片的蒜蓉包。

喜馬拉雅山岩鹽溫泉蛋

友人的溫泉蛋先到,他一口就把蛋吃掉,都不留給我

法式芝士煙肉焗蠔

至於另一個小食,法式芝士煙肉焗蠔。
蠔比較迷你,但勝在蠔味夠。而且餐廳也不吝嗇芝士和煙肉

好了,到主角出場!新鮮空運8oz澳洲西冷配紅酒汁

新鮮空運8oz澳洲西冷伴紅酒汁乙

一切開,幸好係幾完美既7成

牛扒的外層煎得好香脆,內裡肉汁豐富,火喉控制得好好

而另上既紅酒汁既味道有D似比較濃味既牛尾湯,同扒幾夾。

由於個汁係另上既,所以不會影響到個肉味同外層香脆的口感!Good Job!!
另外值得一讚既係配菜是用蒜炒過既雜菜,唔似出面餐廳一早白烚完用溫水浸住。誠意非常

西班牙8oz黑毛豬豬鞍架伴蜜糖蘋果汁

至於我點的西班牙8oz黑毛豬豬鞍架伴蜜糖蘋果汁更是不得了中的不很了!
小妹可能比較大鄉里,真係無食過咁厚而之咁爽脆的豬扒,這大概是只有黑毛豬才特有的口感!
西班牙8oz黑毛豬豬鞍架伴蜜糖蘋果汁

豬鞍架外層一樣煎很得香脆,但入面的肉質很爽但同時很juicy!即使用餐刀切開來一舊舊咁吃,肉汁亦不受控咁從咀巴流出,可想而知係juicy到一個誇張的地步

糟糕了,吃過如此優質的豬扒,怎可能返轉頭吃普通的豬扒

而另上的蜜糖蘋果汁亦是誠意之作。汁的質地濃厚道適中,而且有淡淡的蜜糖香味,絕不是普通用白砂糖的味道,而且還隱隱的吃到蘋果蓉。

最後以$297結帳,但能吃到如此高質素的扒是多麼令人感動呢
新鮮空運8oz澳洲西冷伴紅酒汁