2018-06-20 163 瀏覽
今日又搵咗住觀塘既朋友黎觀塘既工廈搵食!位於時運工業大廈既Go Inside Kitchen位置方便,係APM行幾分鐘就到,搭lift到五樓,之後就會見到呢個門面,感覺係好有heart既餐廳!一入去就見到開放式既廚房,裝潢簡潔,空間感十足。雖然時間尚早,但我地再走入去,已經見到有幾枱人正在用膳。呢到一定唔怕油煙啦,而且環境氣氛好好,係同朋友坐低一路食飯一路傾計既好地方。坐低點咗兩個main course加$90轉餐。餐包係蒜蓉法包,法包係面頭塗上一層混有香草既蒜蓉醬,再烘至金黃色,微溫,令蒜蓉味道食落更濃更出色,真係估唔到蒜蓉法包咁有驚喜!前菜揀咗巴馬火腿伴蜜瓜田園沙律配無花果黑醋汁,Parma Ham食落咸香,配埋蜜瓜食,加添清甜,更特別的是用了酸甜的無花果黑醋汁,加上苦苦的沙律菜,整體味道就是又咸又甜又酸又苦,層次十分豐富!另一款前菜就揀咗荷蘭大啡菇田園沙律,大啡菇夠juicy,混合沙律菜、車厘茄、黑醋汁,清新開胃,但略嫌火箭菜比較苦!是晚廚師精選餐湯係蕃茄忌廉湯,飲一口就已經品嚐到濃濃既蕃茄味,真材實料,酸甜醒胃。西班牙海鮮意大利飯雖然唔係用雙耳平底鑊上枱,但廚師卻用心係碟面簡單
今日又搵咗住觀塘既朋友黎觀塘既工廈搵食!
一入去就見到開放式既廚房,裝潢簡潔,空間感十足。
蒜蓉法包

巴馬火腿伴蜜瓜田園沙律配無花果黑醋汁
荷蘭大啡菇田園沙律

蕃茄忌廉湯
西班牙海鮮意大利飯
西班牙海鮮意大利飯雖然唔係用雙耳平底鑊上枱,但廚師卻用心係碟面簡單畫出幾條線,襯托出主角係西班牙海鮮意大利飯。表面已經見到有青口、帶子同埋海蝦,用料豐富。米粒唔係用西班牙米,改用意大利米,所以口感唔係平時食開西班牙海鮮飯咁乾身,而係變得比較有忌廉質感。加咗蕃茄既緣故,每粒risotto都帶有橙紅色,粒粒都沾上海鮮鮮甜既味道同埋茄香,好快就清碟!
黑松露帶子寛條麵
黑松露帶子寛條麵一上枱除咗見到三粒帶子、青椒絲同埋寛條麵之外,就見到好明顯一粒粒既黑點,於是乎就心諗︰D黑松露都幾重手喎!點知食咗一啖帶子之後,一陣黑椒味係口入面隨即散發……咦?唔通呢碟係黑椒寛條麵?
原來廚師係有用黑椒為煎香咗既帶子調味~食埋D寛條麵就知道個D黑色一點點唔係黑椒而真係黑松露。廚師真係好重手,每啖寛條麵都好creamy、好香黑松露味!真係啱哂鍾意黑松露既朋友~

熱柚子蜜
餐飲揀咗是日精選特飲,係熱柚子蜜啊!呢到沖得甜度啱啱好,好滋潤~
雲石蛋糕
甜品有雲石蛋糕,切成正方體,細細件,食落淡淡芝士味。我鍾意點埋側邊既朱古力醬,食落更好味!
藍莓芝士餅
藍莓芝士餅size都係一樣,表面的藍莓醬中和了芝士heavy既感覺。同樣我嘗試點埋側邊既士多啤梨醬黎食,味道更豐富,都幾match!

今晚既晚餐又一證明觀塘工廈都有食野既好地方!

MENU︰
2018-06-14