2021-09-03 376 瀏覽
今日難得放半日假🥰,過咗去搵個係尖沙咀返工嘅姊妹食lunch。十二點前嘅尖沙咀基本上無咩餐廳有開,所以我哋就決定兜多幾圈等夠鐘順便探索下新餐廳🥳。結果行到去K11 (唔係新嗰個吖😜) 地下就見到呢間裝修得好靚嘅日本餐廳🇯🇵。由於我哋都太掛住以前一齊飛東京瘋狂食嘢shopping嘅日子喇🥺,所以就決定入去搵番呢種熟悉嘅感覺!我哋一過十二點就入去,基本上係第一台客,但都已經得番吧台位置,睇嚟好多人一早book定,大家就要留意吓啦🤔。話雖如此,吧台其實都坐得幾舒服,仲可以望住廚師整串燒,成件事好有日本居酒屋嘅feel🥰。幸福串燒六盛合 ($158)一望個lunch menu就已經覺得呢個六款串燒組合好吸引,價錢合理之餘又啱我口味,睇相仲覺得好靚😛。除咗我朋友都叫咗呢個,之後發現原來呢個set係最受歡迎㗎!成間餐廳可以見到至少有一半人都叫咗,廚師仲燒到唔停手,睇嚟今次真係無叫錯喇🤤。個餐一送到嚟我第一個反應就係:嘩!賣相真係好靚!除咗嗰六款串燒之外,仲有個迷你沙律,一隻溫泉蛋,麵豉湯同飯。份量真係多到驚食唔哂吖😝。先講串燒,雖然賣相真係好吸引,但始終燒得有啲太乾身。淋上去嘅汁亦有啲過多,搞到啲

幸福串燒六盛合 ($158)
幸福串燒六盛合

先講串燒,雖然賣相真係好吸引,但始終燒得有啲太乾身。淋上去嘅汁亦有啲過多,搞到啲串燒有少少鹹。不過除咗呢啲之外,整體而言都算係合格以上嘅🤤。其中最好味嘅就係雞肉長蔥串!有別於其他串燒,長蔥唔係好乾,亦非常之大粒,配合埋雞髀肉個口感非常之夾,好中和到肉嘅飽膩感。另外我亦好中意個免治軟骨雞肉棒,軟骨嘅脆口感加上雞肉嘅鬆化形成層次感,令我好想encore 吖!😳 其他串燒包括雞翼,雞髀肉,大蘑菇同秋葵。雖然係有啲乾,不過食材質素都唔差㗎🥳。

另外值得一提嘅係,溫泉蛋🥚絕對令個套餐生色不少。佢攞嚟撈飯好夾,攞嚟中和串燒嘅乾亦得,可以話係畫龍點睛嘅一個配菜😋。

整體嚟講呢間嘢食物好精緻,亦份量好足,雖然未去到最高水準嘅層次,但依然非常值得一試。我哋就食到好飽喇,所以對男仔嚟講應該就剛剛好👍🏻。如果想攞番去日本食嘢嘅感覺,不妨一試喇!
2021-08-30
幸福串燒六盛合