餐廳: Poke Go (大南街)
資訊:

2022-06-03 121 瀏覽
假期前一晚8點令,本身想食後面街既餃子。不過經過幾次都幾得佢賣相都好吸引。於是試下去睇下使唔使排隊等位啦。堂食既人都多,幸好仲有兩三張二人枱未full, 可以直入點餐坐底認真睇下食咩,餐牌選擇有主食同埋啲少食。選擇唔多,但相信會更加專注食物質素。落單點左一個signature 808 rice bowl 同埋一個黃金蟹卷。再加多一杯椰青水。首先黎左個少食,發現貨不對辦,因為個炸卷包住條蝦。即刻問一問店員會唔會上錯菜。點知店員話蟹卷既蟹已經轉左蝦多時。店員係講單既時候並沒有提醒。他也很有禮貌地提議如果唔岩食可以換。既然都煮咗出黎,我就照試試蝦卷。如果以$68來說有6條分量也ok, 不過師傅沒有等炸油隔好就上碟。碟底留下了很多油。蝦卷包住一條蝦連埋啲蘿蔔絲,再配沙律醬。但是蝦既size 比甜蝦還要瘦。食完這個卷不會覺得難食但也不是很wow 的感覺。輪到個rice bowl 賣相很吸引,切粒既salmon tuna 配上大粒枝豆,沙律菜也很新鮮爽脆,配上wasabi yogurt, topping 有魚子。食落個配搭都很不錯。啲刺生算係規規矩矩。不過唔知係味個壽司飯配左醬,食多幾啖有啲膩。兩

輪到個rice bowl 賣相很吸引,切粒既salmon tuna 配上大粒枝豆,沙律菜也很新鮮爽脆,配上wasabi yogurt, topping 有魚子。食落個配搭都很不錯。啲刺生算係規規矩矩。不過唔知係味個壽司飯配左醬,食多幾啖有啲膩。兩個人都食唔晒一碗飯。

最後杯椰青水都係正正常常。唔會係九龍城新鮮既椰青水。$38來說就唔值。反而見到隔離枱飲緊紅肉火龍果汁同蔬菜汁,都係一樣價錢。不過應該試過一次就好了,口味不是太岩我

2022-06-02