西貢海灣會燒烤大王

Beach BBQ King
2023-10-02 3032 瀏覽
今日大夥兒約埋去任飲任食BBQ,原本打算支持留港消費,自製一晚西貢BBQ「夜繽紛」。點知燒到一肚火,提早執嘢走人。1.入場欠缺電子支付平台: 畀入場費衹收現金,不接受任何電子支付,一行十幾廿人入場,唔係個個帶夠現金,連八達通/VISA都唔收,大家係入場處湊現金湊來湊去,又要顧住d小朋友,場面狼狽,仲要畀人串......失望。2.軟件服務: 入場處職員比較有霸氣,唔知道嘅以為自己無端端得罪咗某個社團幫會,有殺冇賠, 喂,各位大佬大姐,「過門都係客,我有畀足入場費㗎喎,可唔可以有少少招呼呢?」3.食物: 有雞翼牛扒豬扒雞扒雞腎金沙骨叉燒香腸芝士腸魷魚及丸類,迷你茄菠蘿粟米蕃薯青椒翠玉瓜等,各種質素算可以,但款式不算多,冇金菇及菇類。4.飲品: 有汽水及果汁自助機任斟任飲,另有啤酒汽水烏龍茶等等飲品畀錢另外購買。5. 最不滿的地方: 不人性化服務。以為任飲任食到10pm, 原來一到9pm,場內食物及飲品部會立即「落閘放狗」,任何客人不得再內進取任何食物及飲料,(心想: 又話任飲任食嘅?原來係有時間限制, 咁入場收錢時,又唔見你d職員講清講楚?) 9pm 後,就算我想另外畀錢購買飲品,一律不容
點知燒到一肚火,提早執嘢走人。

5. 最不滿的地方: 不人性化服務。以為任飲任食到10pm, 原來一到9pm,場內食物及飲品部會立即「落閘放狗」,任何客人不得再內進取任何食物及飲料,(心想: 又話任飲任食嘅?原來係有時間限制, 咁入場收錢時,又唔見你d職員講清講楚?) 9pm 後,就算我想另外畀錢購買飲品,一律不容許。大佬呀,我BBQ食到好口渴,想買一支水,跪求d職員做下好心,施捨下賣一支水畀我,解下口渴,當場被一口拒絕,無得傾,殺無赦,我只好學古人「望梅止渴」,幻想有水飲。

呼籲香港的餐飲業,請畀啲心機,敬業樂業,出心出力做好啲服務水平。

今時今日,香港仲有d咁特別嘅餐飲體驗 ; 難怪好多精明嘅香港人一於北上消費,因為國內消費,電子支付吃喝玩樂,又平又靚又正仲要服務好,做到賓至如歸。 香港的餐飲業界,請尊重下自己,更請尊重下還會留港支持本地消費的所有客人。
如果有人覺得我喺一個「西客」,我並冇意見。
2023-10-01