2024-01-29 486 瀏覽
我真係好耐冇嚟呢種大排檔啦,今晚難得剛好行過,雖然寒風凜凜,我都忍唔住坐低再感受一下路邊小炒的鑊氣~嚟得大排檔,就唔好介意環境,特別是這種冇入鋪的大排檔,環境較差叫做風味椒鹽鮮魷大排檔必選菜式,而這裡的椒鹽鮮魷可選是相當好食。表面的炸醬不算厚,而且夠脆。鹹味剛剛好,唔點汁都夠味,點咗喼汁,更有另一種味道享受,坦白講,唔多地方炸得好食~豉椒炒蜆另一大排檔必試美食,不過這次較為遜色。炒蜆要重味先好食,這裡味道略淡,而且可能天氣太冷,上枱時不夠熱。不過也有值得一讚的地方,我好少見差不多隻隻都有肉,冇乜甩殼。魚香茄子煲煲仔菜上枱夠晒熱,食完即時暖晒。味道唔差,如果多一點魚香的咸味會更好,伴飯首選。呢啲大排檔真係買少見少,尤其是這幾年隨著香港不斷改變,唔知幾時會完全消失。我一路食,一路有食環嘅人响度影相,希望這些已經不多的老香港特色能有空間繼續生存吧~

豉椒炒蜆

魚香茄子煲