2021-10-02 1180 瀏覽
喺外面睇到入面嘅日式居酒屋格局,諗住豪吓啦,兩條友食晚餐,總共食左超過700蚊,價錢唔可以話平,但入得去都預左,希望食到日本菜應有水準,但結果卻冇乜嘢夠飽,還令人留下不好印象,不會回頭了!先講$390包三樣菜式(即平均$100碟):魚生沙律ok, 和牛炒飯都算好味,牛脷窩都合格。日式炒雜菜盛惠$108,得嗰半碟,成本唔知使唔使$10,似乎有點欺騙喎。串燒就大鑊了。其實燒雞心、雞腎、雞肝都算合格,但件羊架就令人作嘔,有好大陣「鹹魚」味和肉質「淋耶耶」的。我叫朋友咬一口試吓,佢即刻知道係唔新鮮。我哋問件羊架係用乜嘢方法醃製咁有風味,大廚話用鹽、胡椒粉同油等等。但佢哋都立即話幫我哋取消佢,態度是誠懇的。不過,我返屋企後立即肚痛兼肚痾。作為食肆,處理食物一定要小心謹慎和衛生至上,客人的福祉在你們手中的!所以一定要報告。(註:洗手間衛生情況一般)

2021-10-02