2022-05-15 2153 瀏覽
喺沙田火車站上蓋嘅商場 由於地點方便 食肆都好多 我哋就去咗呢間越南嘢嘅餐廳食飯🍳 見到有個二人餐好抵食 一人可以揀一碗飯 仲可以揀兩個小食🐥 呢個叫PHOVIETZ二人餐 可以任意選兩款主食 小食就可以8揀2越好雙寶飯雙寶係指豬扒同雞扒 各有一塊其實都好多 再加面頭有隻太陽蛋 幾好撈飯😺 再加隔離有塊蝦片 不過硬係覺得如果豬扒可以配蔥油或者香茅個味道會更好咖哩串燒牛肉飯我哋見雙寶飯已經有豬扒同雞扒 所以呢個越好咖喱飯我哋就試吓另一個飯冇嘅串燒牛肉🍛 牛肉味幾香濃 而且有成四串咁多 咖喱味香料味好重 椰汁味就爭咁啲 不過都係一個唔錯嘅飯嚟㗎蝦醬雞中翼蝦醬雞中翼有啲似喺另一啲越南舖頭食到嘅牛油雞中翼 外皮都揸得好酥脆 蝦醬味淡淡地 估唔到同雞翼咁夾😗炸蝦餅每塊形狀大小都均一 呢隻蝦餅口感有啲似魚蛋魚餅嗰種 唔係泰國舖食到嘅炸蝦餅口感嚟嘅 不過依然有嗰款泰式酸辣醬喺隔離🦐 個人就鍾意泰國舖嗰種炸蝦餅多啲 嗰種係真係蝦打出嚟嘅恐龍美祿呢杯飲品要額外加$3 不過飲完就覺得真係值得加嘅🤣 杯入面嘅飲品係朱古力味濃嘅美祿 面頭再加上啲cream同埋脆脆 呢啲特飲喺其他餐廳點止加$3咁少啊🦕紅豆冰同
越好雙寶飯
炸蝦餅
恐龍美祿
恐龍美祿
紅豆冰
同恐龍美樂比較 呢杯就比較失色 因為椰汁味唔算太濃郁 杯底嘅紅豆煮得唔夠腍🥲 所以就有少少失望
紅豆冰
整體來講二人套餐係抵食嘅 我就覺得小食同埋恐龍美祿比較出色😋 如果下次會再嚟食嘅話我可能會試吓撈檬