2017-09-15 156 瀏覽
最近同朋友去西貢食海鮮,我地先喺漁販嗰邊買左啲海鮮再拎去餐廳加工,當餐廳問啲蟹想點整嗰陣,我地不約而同咁叫薑蔥炒。薑蔥炒食落有鑊氣,但可能餐廳「重手咗」,啲薑蔥味遮晒個蟹味,浪費咗隻蟹。我朋友就話不如下次去食蟹火鍋,佢之前喺銅鑼灣Master Kama食過,餐廳主打龍蝦相關菜式,但特別在有一個日式蟹火鍋set,湯底係昆布清湯,完全可以食出鮮味。餐廳裝修幾有格調。首先登場嘅係六小缽,擺咗喺一個分為六格嘅小木盒入面,和風式簡約。六小缽分別有:海鹽枝豆、虎蝦配芒果慕絲、柚子醋海藻沙律、酸辣羅勒海蜆、蟹子日式凍豆腐、蟹肉玉子燒虎蝦配芒果慕絲 - 蝦味道新鮮肉質爽彈,甜甜的鮮芒果醬和蝦肉很匹配,仲有微酸的蕃茄粒增加味道層次。蟹籽日式凍豆腐 - 蟹籽舖滿晒喺冰凍嘅豆腐上面,食落好涼快,蟹籽配豆腐口感特別。柚子醋海藻沙律 - 日本人鐘意食海藻,有抗癌、抗腫瘤功效,唔怪得日本人普遍長命。海藻本身冇乜味道,但配上柚子醋就開胃,咁有益當然要食晒佢~蟹肉玉子燒 - 玉子上面係真蟹肉唔係仿蟹柳嚟,厚厚玉子陣陣蛋香加上鮮蟹肉,一流。酸辣羅勒海蜆 – 蜆足夠鮮甜,不過稍欠酸辣味芝士蟹肉釀蟹蓋 - 伴碟有三文魚子同

餐廳裝修幾有格調。

虎蝦配芒果慕絲

蟹子日式凍豆腐
柚子醋海藻沙律
蟹肉玉子燒
酸辣羅勒海蜆 – 蜆足夠鮮甜,不過稍欠酸辣味
酸辣羅勒海蜆

芝士蟹肉釀蟹蓋 - 伴碟有三文魚子同埋火箭菜,呢兩樣我都超鍾意食。

蟹蓋上面插住一塊白飯魚乾片,食落好脆口又惹味,好似零食咁上癮。
芝士同蟹肉都好多,而且已經融為一體,食落軟綿綿,啖啖芝士啖啖蟹肉,真係超級滿足。

芝士蟹肉釀蟹蓋

日式火鍋係用咗紙火鍋,店員提醒啲食材放落去就得,千祈唔好搵筷子用力篤,如果唔係整穿張紙啲湯瀉晒就好"Le Hea",而且有機會淥親。不過用紙火鍋感覺真係好傳統日式,我鍾意~

店員話食完海鮮再食蔬菜,咁個湯就可以先吸收海鮮嘅鮮甜味,啲蔬菜就更加好食。
主角海鮮火鍋出場啦,有蟹、青口、蝦,都係用木盒上,貫徹日式風格。
蟹真係幾大隻,蟹爪蟹腳又粗,而且多羔。
八隻青口都算幾多,食落鮮甜不過青口肉細粒咗啲。蝦就只有兩隻,不過size算大,肉質鮮爽。
蟹件大大件,食落啖啖濃郁蟹鮮味,好滿足,另外個湯底本身亦都好好味,喺提升鮮味方面功不可沒。食完海鮮再試吓啖湯,果然鮮味倍增,忍唔住斟左成碗飲。

食完海鮮就到蔬菜配料,除左鮮菜仲有菇、南瓜片、鳴門卷、魚餅。個鳴門卷係黃色同粉紅色,上面有心型同星型圖案,好特別,魚餅又真係成條魚嘅形狀咁。成個拼盤份量適中。

蟹之雜炊,炊飯上面有真蟹肉,成個飯濕淋淋,日式意大利飯咁樣,質感軟綿,食落啖啖每一啖都充滿純正蟹味又唔會過鹹。
甜品就係西式而非日式 - 粉藍色嘅雲呢拿雪糕上面灑左彩色朱古力碎,都幾靚,食完熱辣辣火鍋同炊飯食返個雪糕降吓溫都唔錯。

成個SET都算幾多嘢食, 除了主角海鮮拼盤之外, 我都鍾意六小缽,好多花款又好食。 另外雜炊係第一次食,幾有新鮮感。誠意推介!