2024-03-18 89 瀏覽
週末同朋友去咗郊外行山,天氣好好,心情都特別舒暢。行完山之後,大家都肚餓難耐,於是就決定去附近搵間餐廳食晏。我哋行咗陣,就見到豆腐花店。我哋之前都聽過呢間店嘅口碑唔錯,所以就決定入去試吓。我哋叫咗幾碗豆腐花,分別係原味、黑芝麻味同埋薑汁味。豆腐花一上枱,我哋就已經忍唔住嘩咗一聲。豆腐花真係超級滑,入口即溶,好似食緊雲朵咁。豆香味亦都好濃郁,食落去好有口感。我個人最鍾意係黑芝麻味豆腐花,芝麻味好濃郁,每一啖都食到滿滿嘅黑芝麻,仲有少少甜,正!薑汁味豆腐花都唔錯,薑味好夠,食落去好溫暖。除咗豆腐花之外,我哋仲叫咗煎釀三寶、魚蛋同燒賣。煎釀三寶炸得好脆,入面嘅餡料亦都好足料。魚蛋彈牙,魚味濃郁。燒賣外皮鬆軟,內裡魚肉鮮美。總括嚟講,我哋對呢間餐廳嘅食物都非常滿意。豆腐花真係超級美味,煎釀三寶、魚蛋同燒賣都做得非常好。如果你鍾意食豆腐花,或者想試吓新口味,呢間餐廳絕對值得一試!