2024-03-12 198 瀏覽
今日過嚟大埔搵朋友,佢帶咗我去食德國餐,小店喺翠怡花園一條比較靜嘅冷巷,門口沒有中文名,只有他的德國名字Bier & Essen.店舖一邊是紅磚外牆,牆上有野鹿頭,另一邊是水泥牆有大片投影電視機,播放著now TV足球賽事,同時配上懷舊嘅英文歌,中午時間都是外賣的單子為主,少了其他餐廳的煩囂,可以放鬆地享用我們的美食。店員同我哋講今日沒有芝士,所以有芝士的菜式都沒有,雖然點不到他的德國扭結包,但是朋友點了一份西冷牛扒配薯菜,我就點咗fish and chips。我哋加咗15蚊要去一個餐湯同蒜蓉包。餐湯係我最喜歡嘅蕃茄雜菜湯,佢有啲牛油味,有椰菜,西芹,紅蘿蔔,香草和少少蒜蓉,味道很豐富。蒜蓉法包,細細舊,蒜蓉好香,單食都好食,配湯又一流。牛扒好冧,牛扒是帶了一條肥膏,對於追求健康的朋友,一定會把他切下來,放在碟的一邊。就是因為帶著肥膏的牛扒,一咬落去肉汁滿溢在口中,配上他的黑椒汁,超夾。薯條每一條都好脆,可以配上最喜歡的茄汁,感覺好滿足。fish and chip,fish絕不欺場,好大舊,外脆內軟。他有茄汁同白色sour cream和檸檬,對於喜歡食醬汁的我,醬汁是足夠的。朋友說炸薯

我哋加咗15蚊要去一個餐湯同蒜蓉包。

蒜蓉法包,細細舊,蒜蓉好香,單食都好食,配湯又一流。

fish and chip,fish絕不欺場,好大舊,外脆內軟。他有茄汁同白色sour cream和檸檬,對於喜歡食醬汁的我,醬汁是足夠的。朋友說炸薯條脆不是必然的,我回她說當你去一些多人光顧的餐廳,食物質素就因為訂單過多而下降,薯條就是很明顯的被忽略品質的食物。我們剛進餐廳的時候,只有我們所以他的薯條放久了也是很脆的。

另外,我們點了兩支雞翼,我們都係放咗一陣先食,因為怕佢太熱,佢上面嘅白色像應該係fish and chips 白色sour cream醬。外皮最脆,雞翼是全熟的,味道不錯。

最近工作繁忙,心情麻麻地,可以和朋友靜靜地享用一個美味的brunch,影影相,談談天,逛逛街,再不好的心情都一掃而空。

滿分為10分(一分最低,10分最高)
食物:9
環境:9