▲吃吧係旺角少數我覺得唔錯嘅樓上店,食物水準好,擺盤亦精緻。約親朋友去旺角食飯,唔係放題就做滾友,求量不是求質素。偶然想食下好西,真係追求質量,CHIBA吃吧就係其中一個好選擇!​▲去旺角食飯,不一定求量不是求質,好似「食吧」就係一間高質之選。呢度食物高質得嚟唔貴,好似main course嘅西班牙黑毛豬,要用蘋果木煙薰,焗製功序繁複;另一款慢煮黃油雞,要用59度水溫慢寫2個鐘,確保雞肉鮮嫩不乾柴,呢類主菜係中環做緊要三百蚊以上價位,呢邊百零二百就有交易,感覺幾抵食。另外,佢哋亦提供多款市面少見嘅手工啤,好似比利時直送嘅Kwak啤酒,少量產出嘅本地品牌獅子山牌啤酒系列,一邊食肉一邊啤一啤,真係Chill爆~☺️​▲西班牙黑毛豬先用Rosemary焗製,再用蘋果木煙薰。▲上枱時,店員會用蓋子將烤豬蓋好,勁有神秘感!✦烤西班牙豬肋骨上台時,店員打開蓋,蘋果木煙緩緩散開,西班牙黑毛豬就喺碟中慢慢顯現~好似變魔術咁,成件事充滿視覺享受!😍​切開豬肋骨,肉質比想像中嫩滑多汁,好易切!加上濃濃嘅Rosemary香,芬香得嚟又惹味!味道唔錯!一般喺出面食到嘅西班牙黑毛豬都比較生(有啲店甚至見紅呢!),

烤西班牙豬肋骨
▲西班牙黑毛豬先用Rosemary焗製,再用蘋果木煙薰。
▲上枱時,店員會用蓋子將烤豬蓋好,勁有神秘感!

✦烤西班牙豬肋骨
切開豬肋骨,肉質比想像中嫩滑多汁,好易切!加上濃濃嘅Rosemary香,芬香得嚟又惹味!味道唔錯!一般喺出面食到嘅西班牙黑毛豬都比較生(有啲店甚至見紅呢!),呢度食嘅相對熟啲,但無減肉質幼嫩度,令我幾驚喜!​
慢煮香草法式黃油雞
▲雞肉好嫩,又唔會肥膩,半隻咁上,幾別緻。

✦慢煮香草法式黃油雞
承上文,呢款黃油雞係用59度水慢煮2個鐘製成,肉質好嫩滑,肉味濃郁,幾好食。另外,平時食開嘅三黃雞,雞皮下總係有層厚油,而呢款黃油雞雞皮幾乎無油,食上口唔膩,幾好。​
黑松露煙火腿芝士多士
▲趁熱食,芝士喺口中爆開,超正!

✦黑松露煙火腿芝士多士
呢款多士係Chiba嘅招牌菜,點可以唔叫?​
焗到卜卜脆嘅竹碳包,入面填滿黑松露芝士,撕開時滿滿嘅拉絲,真係十級邪惡!🙈呢個多士同出面嘅芝士多士唔同,好濃黑松露味,入面又有炒過嘅火腿,好有口感,不過食上口都幾飽肚,建議一定要同朋友share食!​
吃吧招牌拼盤
▲拼盤有十件,份量比想像中大。
吃吧招牌拼盤
▲有5種味酥盒,一口一個,帶比味蕾唔同刺激。

✦吃吧招牌拼盤 HK$118​
呢個拼盤好抵食,有5款口味酥盒(每款2件),包括什菌、蘋果肝醬、三文魚莎莎、蟹肉牛油果及煙火腿蜜瓜。個人最鍾意蘋果肝醬,食上口咸香中帶果香,加上香脆嘅酥皮,成件事好夾!​
Kwak 比利時夸克啤酒
▲Kwak啤酒個原裝酒杯好特別!

✦Kwak 比利時夸克啤酒 HK$75​
呢款啤酒有專屬酒杯,非常別緻(令我聯想起化學室嘅試管...😆)!據說咁嘅杯形,最初係為咗易於將酒杯夾喺馬鞍上,比騎馬者邊騎馬邊飲酒而用(比利時人究竟有多愛酒呀😂)!​
我好鍾意呢款酒,好重麥芽香,啤油花味重,但零苦澀!After taste好長,香味係口腔長久不散,而且好易入口!至於酒精濃度,約8%左右,女生成支飲晒都無問題~!​
接骨木花檸檬
▲所有花茶都用花樽上,好特別呀!

✦接骨木花檸檬 HK$44​
呢個花茶超搞笑,用花樽送上!😂​
造型騎呢,但味道無伏,唔算甜,味道酸酸甜甜,清新消暑。​
▲吃吧環境幾舒服,下午嚟食較少人,感覺唔錯。
▲指鹿為馬。
▲3冇餐廳。