2017-07-09 197 瀏覽
係朋友大力推薦下黎左呢間係太子既餃掂太子站D出口行幾分鐘就到,門口掛住個大招牌「天下第一餃」,都算好容易揾。我大約7點左右到,都唔算多人,唔洗等位,但朋友未到,只好係出面等等,好在佢門口有幾個座位比人坐坐係到等朋友既時候,都有唔少人外賣拎走。等朋友到左,我地就入去,舖頭都唔算大,要搭枱坐的,枱面好幾款醬油、醋、芝麻醬等等⋯⋯最吸引係樽醃蘿蔔,免費任食的餐牌上除左餃之外,仲有小食、麵、雲吞、飲品,因為諗唔到食咩,要求店員介紹左一下,於是就點左3款招牌既餃子:至尊松茸豬肉餃、龍鳳松茸雙灼餃、中山金吒蒸餃子,另外叫左小食黃金原味皮蛋,同山楂雪梨水,另外跟左2碗中湯。一開始就食左龍鳳松茸雙灼餃先,很好味,想叫多份至尊松茸豬肉餃也不差,至於中山金吒蒸餃子就比較差,皮很厚很粉很黏牙,不太喜歡。另外黃金原味皮蛋中規中矩,有點辣。至於中湯和山楂雪梨水都很淡冇乜味,不推薦。每份的份量蠻多的,2個人點了3份餃子差點吃不完。吃飽後坐著聊了一會天,店員也沒有催我們結帳。總括來說餃子是合格的
係朋友大力推薦下黎左呢間係太子既餃掂

醃蘿蔔

至尊松茸餃,龍鳳松茸雙灼餃,黃金原味皮蛋
黃金原味皮蛋
中山金吒蒸餃子