焼肉而今 by 富小路やま岸

Yakiniku JIKON by Tominokoji Yamagishi
✒懶人先睇總結.❀食物:​午市定食相對抵食,主打日本A5黑毛和牛。最平$298就食到黑毛和牛燒肉~❀服務:全程幫忙燒肉,專業的事交比專業的人💁🏻‍♀️ ❀環境:座位闊落,中間有竹簾隔開,私隱度不錯👍 基本上全窗邊位置,望K11 Musea的小花園。好開揚冇油煙味!❀價錢:2人埋單 $1,148 (追加了海膽熱狗先貴).✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐.燒肉而今係京都米芝蓮一星懷石料理「富小路やま岸」的燒肉品牌,質素有保證。總女將仲係日本姐姐來的👧🏻,整體服務好有禮~ 午餐除了燒肉定食外,亦有料理定食同追加小食。.而對於我來說最重要嘅一點係作為燒肉餐廳完全無油煙味,食完個身都冇成浸味!呢樣要歸功於抽油煙位置係圍住個爐。我同友人都食美國牛比較多,唔中意油脂感太重的部位,所以今次選擇了薄燒同赤身部位。.🎈定食每一份定食都包括泡菜粟米、煮牛肉、芝麻醬沙律、湯、茶碗蒸等。茶碗蒸加了蟹肉,底下有粒白果。常見的日式定食配套。燒肉盤就包兩片南瓜同兩件菇,粒菇真係超Juicy😋.🎈醬汁薄燒A5黑毛和牛燒肉定食 ($338)包括三款部位分別是三筋、龜之子及後腰背肉上蓋,跟一份生蛋黃。因

✒懶人先睇總結
❀服務:全程幫忙燒肉,專業的事交比專業的人💁🏻‍♀️
❀價錢:2人埋單 $1,148 (追加了海膽熱狗先貴)
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐

🎈定食

🎈醬汁薄燒A5黑毛和牛燒肉定食 ($338)

包括三款部位分別是三筋、龜之子及後腰背肉上蓋,跟一份生蛋黃。因為薄燒的關係油脂感無一整塊牛肉咁重,比較突出到醬汁的味道。跟埋蛋黃一齊食,有點似壽喜燒style~
🎈A5黑毛和牛赤身燒肉盛合定食 ($328)

包括肉側後腿肉、牛小排、肩三角及黃瓜條。小插曲就係我心諗做乜係塊肉上面擺塊牌寫黃瓜條😂,原來即係肩胛里肌。呢一款盛合有4款,感覺上好似抵食啲。相對霜降位置,赤身部位油脂感無咁重。
🎈山岸風A5黑毛和牛海膽熱狗 ($290)

大滿足之選!和牛本來已經好正,加上冰涼creamy的海膽係perfect match✨一份有兩片和牛,用紫菜夾住紫蘇葉、白飯及海膽😍

🎈Yebisu Premium Draft 375ml ($88)
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊